Granice
Emma: lim cos(1/x)
x→0
Wiem ze taka granica nie istnieje, ale dlaczego? Jak to ładnie wyjaśnić?
4 wrz 18:21
tts:
Może:
lim cos(1/x)=−∞
x→0−
lim cos(1/x)=+∞
x→0+
Granica nie istnieje, bo:
lim cos(1/x)≠lim cos(1/x)
x→0− x→0+
4 wrz 18:30
Adamm: | | 1 | |
lim x→0+ cos( |
| ) = lim t→∞ cos(t) granicy nie ma |
| | x | |
4 wrz 18:32
Adamm: | | 1 | |
tts, 1/x dąży do ±∞, nie cos |
| |
| | x | |
4 wrz 18:33
tts: Oczywiście, przeoczenie.
| | 1 | |
Korzystając z definicji Heinego, dla u= |
| możemy wziąć dwa ciągi, np. |
| | x | |
u
1=2nπ →
∞
lim(cos(u
1))=1
n→
∞
lim(cos(u
2))=0
n→
∞
zatem granica nie istnieje, bo lim(cos(u
1))≠lim(cos(u
2))
4 wrz 18:49