oblicz miejsce zerowe
kania: Witam. Mam do podanych wzorów wstawić liczby i obliczyć miejsca zerowe z tym, że jedno ma wyjść
dodatnie. W ogóle nie wiem co robię źle. Pomoże ktoś?
p = −9,24 ∙10
3
a = 16,69 ∙10
4
b = −38,59 ∙10
7
k = 13,945 * 10
9
| | p | | p | |
x2 + ( |
| + a)x + k+ b=0 lub x2 + ( |
| − a)x + k− b=0 |
| | 2 | | 2 | |
x
2 + (−4,62* 10
3 + 166,9 * 10
3)x + 1394,5 *10
7 − 38,59 * 10
7=0
x
2 + 162280x + 1355900000=0
Δ = −27901601600
| | p | |
x2 + ( |
| − a)x + k− b=0 |
| | 2 | |
x
2 + (−4,62*10
3 − 166,9*10
3)x + 1394,5*10
7 + 38,59 * 10
7=0
x
2 − 171520x + 14330900000=0
Δ = −27904489600
4 wrz 14:46
grthx: kania
Nauczyciel tez jest człowiek i pewnie nie dal takiego zadania .
jeśli go wymyślono to wpisz do wolframa i masz już wynik . Przeciez nikt na piechotę nie
będzie tego liczyl .
4 wrz 14:53
Mila:
| p | | −9.24*103 | |
| = |
| =−46.2*103 |
| 2 | | 2 | |
| | p | |
B= |
| +a=−46.2*103+16.69*104=−4.62*104+16.69*104=104*(16.69−4.62)=12.07*104 |
| | 2 | |
| | p | |
B'= |
| −a=104*(−16.69−4.62)=(−21.31)*104 |
| | 2 | |
C=k+b=k = 13,945 * 10
9−38,59 ∙10
7=13,945 * 10
9−0.38*10
9=13.565*10
9
C'=k−b=14.325*10
9
x
2+Bx+C=0
Δ=B
2−4C=(12.07*10
4)
2−4*13.565*10
9=145.6849*10
8−54.26*10
9=
=14.56849*10
9−54.26*10
9<0 brak rozwiązań w zbiorze R
2)
x
2+B'x+C=0
Δ=(−21.31*10
4)
2−4*14.325*10
9=454.1161*10
8−57.3*10
9=45.41161*10
9−57.3*10
9<0
brak rozwiązań w zbiorze R
Może gdzieś potęgę zmieniłaś albo, w innym miejscu postawiłaś przecinek.
4 wrz 19:43