Uproszczenei wyrażeniea
screamer4: Uprość wyrażenie. √2x+2√2x−1 − √2x−2√2x−1
Ma wyjść 2
Pod pierwiastkiem nie jest 2x tylko 2x−1.
4 wrz 14:45
Janek191:
Oznacz tą różnicę przez x i podnieś obustronnie do kwadratu
4 wrz 14:52
screamer4: Jak mogę podnieść obustronnie do kwadratu jak jest tutaj tylko jedna strona?
4 wrz 14:54
Janek191:
Wyjdzie x = − 2 lub x = 2.
x = −2 odrzucamy ze względu na dziedzinę.
4 wrz 14:54
grthx: a−b=x
(a−b)2= x2
4 wrz 14:55
Janek191:
Czytaj ze zrozumieniem
√2 x + 2√2 x − 1 −
√2 x − 2√2 x − 1 = x
4 wrz 14:55
screamer4: Ok nie załapałem. Dzieki
4 wrz 14:57
Adamm: √2x+2√2x−1 − √2x−2√2x−1=a
a2=2x+2√2x−1−2√(2x+2√x−1)(2x−2√2x−1)+2x−2√2x−1
a2=4x−2√4x2−4*2x+4=4x−4√(x−1)2=4x−4|x−1|,
a2=4 dla x−1≥0, a2=8x−4 dla x<1
2x−2√2x−1>0
2x>2√2x−1
4x2>8x−4
(x−1)2>0
x>1 v x<−1
2x−1>0, x≥1/2
x>1
a2=4
a=−2 v a=2
√2x+2√2x−1>√2x−2√2x−1
2x+2√2x−1>2x−2√2x−1
√2x−1>0
dla x>1 zachodzi
więc a=2
4 wrz 14:58
Janek191:
Zamiast x po prawej stronie musi być y

( bo x jest po lewej stronie )
4 wrz 15:00
jc:
= 2 √ x − |x−1|
4 wrz 15:02
jc: Dla x ∊ [1/2, 1] wyrażenie = 2 √1 − 2x
4 wrz 15:06
Jack: Mozesz tez zrobic bardziej "zaawansowana" metoda, ktora oczywiscie jest prostsza.
zauwazmy, ze
2x+2√2x−1 = 2x − 1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
nastepnie
2x−2√2x−1 = 2x − 1 − 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 − 1)2
4 wrz 15:09
Adamm: jc,
2x>2√2x−1 ⇒ x∊(−∞;−1)u(1;∞)
4 wrz 15:11
jc: Faktycznie odwróciłem znaki powinno być
2 √2x−1 dla x ∊ [1/2,1]
2 dla x ∊ [1, ∞)
4 wrz 15:21
Adamm: tak, ale chodzi mi o to że warunkiem istnienia takiej liczby w R jest
x∊(1;∞)
4 wrz 15:28
jc: Adamm, masz rację, ale kto wie dokładnie, jaka była treść zadania.
4 wrz 15:40