Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzny...
rafcio: Jak rozwiązać POMOCY !
1.Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzny : 2x−y+3z−1=0;x+2y−z+b=0;x+ay−6z+10=0
a) nie mają punktu wspólnego;
b) mają dokładnie jeden punkt wspólny;
c) mają nieskończenie wiele punktów wspólnych zależnych od jednego parametru;
d) pokrywają się?
2.Dana jest prosta : ( 2x+3y−z−1=0
x − y+z−2=0 )
b) Proszę wyznaczyć punkty przebicia prostą l płaszczyzn układu współrzędnych;
c) Proszę wyznaczyć parametryczne równanie prostej l;
d) Proszę wyznaczyć równanie prostej l w postaci kanonicznej.
4 wrz 14:21
Jerzy:
1a
Wrktory normalne są kolinearne i odległość płaszczyzn różna od 0
4 wrz 14:31
rafcio: Nie rozumiem, mógłbyś wyjaśnić ?
4 wrz 14:41
Jerzy:
Płaszczyzny równoległe mają równoległe wektory normalne i ich odległość jest różns od zera.
4 wrz 14:43
rafcio: No tak to wiem ale jak to wykorzystać w zadaniu ?
nie mam pomysłu :0
4 wrz 14:57
Jerzy:
Wypisz wektory normalne
4 wrz 15:06
rafcio: N1=(2;−1;3)
N2=(1;2;−1)
N3=(1;a;−6)
Wiem że jeśli wyznacznik = 0 to wektory leżą na jednej płaszczyźnie, tylko że jeśli jest różny
od 0 to mogą się przecinać ?
4 wrz 15:20
Jerzy:
Chyba źle przepisane,pierwsze dwie nie są równoległe.
4 wrz 15:46
rafcio: Sprawdziłem dobrze przepisane, faktycznie pierwsze dwie nie są równoległe co to oznacza dla
mnie ?
4 wrz 16:00
Mila: L:
2x+3y−z−1=0
x − y+z−2=0
2)
b)
XOY: z=0
2x+3y=1
x−y=2
=================
YOZ: x=0,y∊R,z∊R
3y−z=1
−y+z=2
−−−−−−−−
Płaszczyzna XOZ:
y=0, x∊R, z∊R dokończ
c) równanie parametryczne prostej
L:
2x+3y−z−1=0
x − y+z−2=0
z=t
2x+3y=t+1
x−y=−t+2 /*3
2x+3y=t+1
3x−3y=−3t+6
−−−−−−−−−
5x=−2t+7
L:
z=0+t, t∊R
| | 2 | | 3 | |
k→=[− |
| t, |
| t,1] wektor kierunkowy prostej |
| | 5 | | 5 | |
d) równanie kanoniczne:
k
→ || [−2,3,5]]
dla t=1
z=1
(1,0,1) ∊L
===============
Posprawdzaj rachunki.
4 wrz 16:08
rafcio: Super , wielkie dzięki


,a czy zawsze podstawiam z=t( a nie x lub y =t) ?
4 wrz 16:30
Mila:
Możesz ustawić x albo y albo z jako parametr, co uznasz za łatwiejsze.
Nie jest to zresztą jedyna metoda.
4 wrz 16:33
rafcio: no właśnie a jest szybsza

?
i dla X0Z wyszło (1,0,1), dobrze ?
4 wrz 16:41
rafcio: a w ogóle to dlaczego w 2. c) jest
tak k→=[−2/5t;3/5t;1], skąd ta jedynka(powinno być według tego samo t) ?
Nie ma być przypadkiem bez tego parametru t
4 wrz 16:52
rafcio: i w sumie w ostatnim dlaczego przyjmujemy z=1 ?
4 wrz 16:57
Mila:
1) Dla XOZ (1,0,1)
2)
Wektor kierunkowy odczytany z postaci parametrycznej
(to wsp. przy parametrze t), mój błąd (kopiowałam):
Powinno być:
3) Ponieważ z=t
4 wrz 17:11
rafcio: w ostatnim nie ma błędu (według mnie powinno być (x−1)/2=y/(−3)=(z−1)/(−5) ) ?
4 wrz 17:20
Mila:
Nie ma błędu, ale tak, jak napisałeś też może być, ponieważ wektory:
[−2,3,5] || [2,−3,−5] (są równoległe)
4 wrz 17:25
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U {...}{...} bez tej spacji po U.
4 wrz 17:26
rafcio: a no przecież

;
| | 23 | |
umiałabyś rozwiązać takie zadanko  , (mi coś nie wychodzi x=2+ |
| t |
| | 15 | |
Treść:
Proszę wyznaczyć równanie prostej l przechodzącej przez punkt P=(2,3,1)
przechodzącej przez punkt przebicia płaszczyzny 4x−y+3z+1=0
prostą L : x=t+1
y=−2t
z=3t+1
W rozwiązaniu jest:
x=2+23t
y=3+29t
z=1+24t
4 wrz 18:22
Mila:
1) L:
x=1+t
y=−2t
z=1+3t
2) podstawiamy do równania płaszczyzny, aby znaleźć t
4*(1+t)−(−2t)+3*(1+3t)+1=0
P'(x,y,z) punkt przebicia
| | 8 | | −8 | | 8 | | 7 | | 16 | | 9 | |
P'(x,y,z)=(1− |
| ,−2* |
| ,1+3*(− |
| ) )=( |
| , |
| ,− |
| ) |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 7 | | 16 | | 9 | | 23 | | 29 | | 24 | |
P'P→=[2− |
| ,3− |
| ,1+ |
| ]=[ |
| , |
| , |
| ] |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
Zatem dobre masz równanie, ale skorzystano, z tego, że
| | 23 | | 29 | | 24 | |
[ |
| , |
| , |
| ] jest równoległy do wektora [23,29,24] |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
Równanie można zapisać również tak:
x=2+23t,
y=3+29t
z=1+24t, t∊R
4 wrz 18:47
rafcio: Aha , czy zawsze można pomnożyć przez mianownik, by usunąć ułamki ?
4 wrz 19:33
rafcio: Dzięki za wyjaśnienie tematu

i rozwiązanie zadań
Z tym ostatnim to chyba bym się nie domyślił i na kolosie się wściekał dlaczego nie wychodzi

A tak już wszystko pięknie rozumiem

Ostatniego pytania nie było

(napisałem zanim zdążyłem pomyśleć

)


4 wrz 19:38
Mila:
[a,b,c] || [α*a,α*b,α*c] i α≠0
4 wrz 19:45