Funkcje
Nwm: Wykaz ze funkcja określona wzorem f(x)=1/2x2 − 1 jest malejąca w zbiorze (−nieskończoności, 0)
przy 0 nawias ostry
Wiem że
Z: f(x)=1/2x2 − 1, x1, x2 należy do przedziału powyżej i x1 >x2
T: f (x1)>f(x2)
F(x1)− f(x2) .... = 1\2 x12 − 1/2 x22
I z tego wychodzi ze F(x1)− f(x2) <0
Czyli f jest rosnąca a powinna być malejąca. Co tu jest źle?
4 wrz 14:15
grthx:

Pewnie zle okresliles przedzial
4 wrz 14:18
Janek191:
Ma być w założeniu x1 < x2 bo x1,x2 < 0
4 wrz 14:18
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = 0,5 x2 − 1 czy f(x) = |
| − 1 ? |
| | 2x2 | |
4 wrz 14:19
Adamm: x1,x2∊(−∞;0>, x1>x2
funkcja jest malejąca jeśli f(x1)<f(x2)
1/2x12−1<1/2x22−1
x12<x22
|x1|<|x2|
x1>x2, udowodnione
4 wrz 14:20
4 wrz 14:23
Nwm: Adam F (x) =0.5 x2 − 1
4 wrz 14:27
4 wrz 14:30
Janek191:
@ grthx: Co Ty wypisujesz ?
| | 1 | |
x−2 = |
|   ! |
| | x2 | |
4 wrz 14:38
grthx:
a napisałem
4 wrz 14:40