Wykresy funkcji
grthx: dane sa dwie funkcje
y=f(x) i y1−=g(x) obie określone w tej samej dziedzinie D
Podaj warunek konieczny i dostateczny nato aby
1. wykresy tych funkcji były symetryczne względem prostej y=k
2. Wykresy tych funkcji były symetryczne względem prostej x=p
dziekuje
4 wrz 14:14
Adamm: y
1−=g(x)
4 wrz 14:23
Janek191:
y1 = g(x)
4 wrz 14:25
grthx: tak .
Przez przypadek ten minus się zapisal
4 wrz 14:25
Adamm: 1. f(x)=−g(x)+h, h∊R
to jest warunek konieczny i dostateczny
dla istnienia takiej prostej y=k
2.f(x+h)=g(−x), to jest warunek konieczny i dostateczny
dla istnienia takiej prostej x=p
4 wrz 14:31
grthx:

jeśli można to prosiłbym bardzo o wyjaśnienie na tym rysunku
Narysowalem sobie jakiś tam wykres funkcji liniowej (dla przykładu i wykres y=2
Może latweij mi będzie na tym rysunku
4 wrz 14:35
Adamm: dla funkcji f(x)=mx+c, masz f(x)=−g(x)+h
g(x)=−mx−c+h
w punkcie przecięcia się prostych, czyli 2f(x)−h=0 rozwiązanie x0
dla tego przypadku y=x0 jest żądaną prostą, podobnie z 2.
4 wrz 14:39
grthx: Dobrze Adamm a możesz mi wytlumaczyc co oznacza u Ciebie h?
To zadanie mam oznaczone jako trudne . Dlatego nie bardzo to rozumiem
4 wrz 14:43
Adamm: popatrz na symetrię z osią ox, f(x)=−g(x) jeśli teraz przesuniesz funkcję f(x) o wektor, to dla
zachowania symetrii względem funkcji stałej to wektor musi być postaci v→[0,h] gdzie h jest
dowolne
4 wrz 14:45
Adamm: h to stała
4 wrz 14:45
grthx: Dziekuje CI bardzo .
4 wrz 14:46