Wyznacz piąty wyraz ciągu arytmetycznego
Qwadrat: | | x | |
Liczby x+y, x−y, xy, |
| w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz piąty wyraz |
| | y | |
tego ciągu.
Obliczyłem resztę:
r = (x−y) − (x+y) = x −y −x −y = −2y
I ułożyłem taki układ równań:
| ⎧ | (x−y) −2y = xy | |
| ⎩ | xy −2y= x/y |
|
Próbuję go rozwiązać ale, coś robię źle, bo nie mogę doprowadzić do sytuacji, w której po obu
stronach mam różne niewiadome.
4 wrz 13:44
Jerzy:
a5 = x + y + 4*(−2y)
4 wrz 13:50
4 wrz 13:53
4 wrz 13:57
Adamm: x−y−2y=xy
x=(x+3)y
xy−2y=x/y
xy
2−2y
2=x
Z: x−2≠0, x(x−2)≥0, x∊<0;2)
1. x(x+3)<0, x∊(−3;0)
x∊∅
2. x(x+3)≥0
x
2*(x−2)=x*(x+3)
2
x(x(x−2)−(x+3)
2)=0
x=0 lub x
2−2x−x
2−6x−9=0
−8x−9=0
x=9/8
x∊{0,9/8}
chyba jest dobrze
4 wrz 14:00
Adamm: −8x−9=0
x=−9/8
4 wrz 14:00
Adamm: dla x=0 mamy y, −y, 0, 0 co jest ciągiem arytmetycznym tylko jeśli y=0 ale y≠0
4 wrz 14:02
Adamm: dla x(x+3)≥0 zachodzi , dla założenia mamy x∊∅
dla x(x+3)<0 x∊(−3;0)
i dalej tak samo
odpowiedzi nie są w dziedzinie, zostaje x∊{0,9/8}, ale x=0 ⇒ y=0 więc x=9/8
4 wrz 14:09
Adamm: x=−9/8*
4 wrz 14:10
Qwadrat: Dzięki, widzę Adamm, że jesteś specjalistą w tej dziedzinie.
4 wrz 14:30
Eta: Podam takie rozwiązanie:
| | x | |
x+y, x−y, xy, |
| −−− tworzą ciąg arytmetyczny to y≠0 |
| | y | |
r= x−y−x−y ⇒
r= −2y
| | x | | x | |
oraz x−y+r= xy i x−y+2r= |
| ⇒ x−5y= |
| /*y |
| | y | | y | |
x−3y=xy i xy= 5y
2+x
to 5y
2+3y=0 ⇒y(5y+3)=0 i y≠0 ⇒
y= −35 to r= −2y ⇒
r=−65
a
5= a
1+4r ⇒ a
5= x+y−8y ⇒
a5=x−7y
| | 3y | |
oraz x−3y=xy ⇒ x= |
| ⇒ x= − 98 |
| | 1−y | |
a5=12340
4 wrz 16:34