inkluzja zbiorów
Aurelia: Jeśli mamy dwa identyczne zbiory to czy możemy mówić o inkluzji? np. A={1} i B={1} czyli A=B
to A zwiera się w B i odwrotnie?
czy to oznacza, że inkluzja nie jest relacją symetryczną?
4 wrz 13:28
Adamm: tak, tak, nie wiem
4 wrz 13:38
Janek191:
A = B ⇔ ( A ⊂ B ∧ B ⊂ A )
Relacja inkluzji nie jest symetryczna.
Np. A = { 1 ,2, 3} B = { 1,2,3,4,5}
A ⊂ B , ale B ⊄ A
4 wrz 13:48
Aurelia: a w przypadku zbiorów identycznych to jak z tą inkluzją?
4 wrz 14:26
Janek191:
Masz napisane w I wierszu
4 wrz 14:29