zmienne losowe są statystycznie niezależne...
tomek: Zmienne losowe X
1 i X
2 są statystycznie niezależne, zmienna losowe X
1 ma rozkład opisany
tabelką
X
1 | 0 | 1 | 2
(mam nadzieję, że tabelka jest zrozumiała).
a zmienna losowa X
2 ma rozkład jednostajny na odcinku [−1,5]. Znaleźć wartość oczekiwaną
zmiennej losowej Y = 10X
1 * X
2 + X
1 − X
2 + 5 oraz wariancje zmiennej losowej Z = 2X
1 +
3X
2 + 4.
O co chodzi z tym rozkładem jednostajnym na danym odcinku ?
4 wrz 11:40
g: Zmienna X2 jest ciągła (w odróżnieniu od X1). Może przyjmować wartości rzeczywiste
z zakresu [−1, 5] z jednakowym prawdopodobieństwem (jednostajność rozkładu).
4 wrz 11:52
tomek: A jak to się liczy w takim razie ? X1 mam podane, ale do wyliczenia wartości oczekiwanej
potrzebuje X2. Tak właśnie myślałem, że rozkład jednostajny na odcinku oznacza, że może
przybrać dowolną wartość rzeczywistą na tym odcinku.
Tzn. może mi ktoś pokazać o co chodzi na przykładzie Y ? mam kilka takich zadanek, także z
resztą poradzę sobie na przykładzie tego.
4 wrz 12:46
g:
Najpierw kilka własności:
1) E[10*X] = 10*E[X],
2) E[X1+X2] = E[X1] + E[X2],
3) E[5] = 5.
4) E[X1*X2] = E[X1]*E[X2] (tylko dla zmiennych niezależnych)
E[X1] = 1/6 * 0 + 1/6 * 1 + 2/3 * 2 = 3/2
E[X2] = 2 (środek zakresu)
E[Y] = 10 * 3/2 * 2 + 3/2 − 2 + 5
4 wrz 15:37
tomek: To znaczy, że jeśli miałbym zmienną X2 o rozkładzie jednostajnym na odcinku, dajmy na to,
[−5,10] to wartość oczekiwana była by równa E[X2] = 2,5 ? Dla odcinka [−10,10] E[X2] = 0,
dobrze rozumiem ?
5 wrz 03:22
tomek: własności:
1)D
2[X] = E[X
2] − [E(X)]
2
2)D
2[X+Y] = D
2[X] + D
2[Y]
E[X1] = 3/2
E[X1
2] = 1/6 * 0 + 1/6 * 1 + 2/3 * 4 = 17/6
D
2[X1] = 17/6 − (3/2)
2 = 7/12
| | (b−a)2 | |
Wzór na wariancje przy rozkładzie jednostajnym Var[X] = |
| na przedziale [a,b]. |
| | 12 | |
D
2[Z] = D
2[X1] + D
2[X2] + 4 = 7/12 + 3 + 4 = 91/12 , tak ?
5 wrz 04:05
g: Prawie dobrze, błąd w ostatniej linijce.
Dodam dwie własności:
3) D2[3*X] = 32*D2[X]
4) D2[4] = 0
5 wrz 11:36
tomek: To znaczy D2[Z] = 4 * 7/12 + 9*3 + 0 = 88/3 ?
5 wrz 13:17
tomek: przepraszam, ale chciałbym już się zabrać za kolejne przykłady. Mógłby ktoś sprawdzić, czy jest
dobrze ?
5 wrz 16:07