Wyznacz wartości liczby n
Qwadrat: Wyznacz wszystkie naturalne wartości liczby n, dla których liczba
jest liczbą nieparzystą.
4 wrz 11:18
yht:
n
3+3n
2−n+21=n
2(n+3) −1*(n+3) + 24
| n3+3n2−n+21 | | n2(n+3)−1*(n+3)+24 | | n2(n+3) | | 1(n+3) | |
| = |
| = |
| − |
| + |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | 24 | | 24 | |
= n2 − 1 + |
| = (n−1)(n+1) + |
| |
| | n+3 | | n+3 | |
1−wszy przypadek: n jest parzyste
wtedy (n−1) oraz (n+1) są nieparzyste
(n−1)(n+1) iloczyn dwóch nieparzystych jest nieparzysty
| | 24 | | 24 | |
żeby suma (n−1)(n+1) + |
| była nieparzysta to |
| musi być parzyste |
| | n+3 | | n+3 | |
| | 24 | |
szukamy takich nieparzystych n dla których |
| jest parzyste |
| | n+3 | |
n=1, n=3, n=9
2−gi przypadek: n jest nieparzyste
wtedy (n−1) oraz (n+1) są parzyste
(n−1)(n+1) iloczyn dwóch parzystych jest parzysty
| | 24 | | 24 | |
żeby suma (n−1)(n+1) + |
| była nieparzysta to |
| musi być nieparzyste |
| | n+3 | | n+3 | |
| | 24 | |
szukamy takich parzystych n dla których |
| jest nieparzyste |
| | n+3 | |
n=0
Odp. Przy założeniu że 0 jest naturalne, szukanymi liczbami są 0, 1, 3 i 9
4 wrz 11:28
Qwadrat: Chyba coś jest nie tak, bo z tego co widzę, powinno wyjść n={0, 5, 21}
4 wrz 12:12
Adamm: zauważ że w pierwszym przypadku zamienił z "n jest parzyste" na
"szukamy takich nieparzystych n" stąd błąd
4 wrz 12:23
Adamm: sprawdzamy parzyste n, czyli 0,2,4,6,8 mamy rozwiązanie 0
w 2−gim mamy nieparzyste n, czyli 1,3,5,7,9,21 mamy rozwiązania 5, 21
4 wrz 12:27
Qwadrat: Ok, już rozumiem, w pierwszym przypadku ma być "szukamy takich parzystych n, dla których
| | 24 | |
|
| jest parzyste" i tutaj pasuje tylko n=0, a w drugim przypadku "szukamy takich |
| | n+3 | |
| | 24 | |
nieparzystych n, dla których |
| jest nieparzyste" i tutaj pasuje tylko 5 i 21. |
| | n+3 | |
Bardzo dziękuję Wam obu za pomoc, świetnie wytłumaczone
4 wrz 12:31