szereg liczbowy
Marta: Jak obliczyć taki szereg? : ln(n/n2*√n)
4 wrz 10:56
Marta: Chodzi o zbieżność szeregu liczbowego
4 wrz 10:56
Adamm: | | 1 | |
...=ln( |
| ) = −ln(n3/2) |
| | n3/2 | |
mamy lim
n→∞ −ln(n
3/2) = −
∞
ciąg jest rozbieżny
4 wrz 11:56
Marta: Ok, dzięki. A da się to jakoś zrobić którymś z kryterium? np. porównawczym. Bo warunek
konieczny może być dla mojego profesora nie wystarczający
4 wrz 15:55
Marta: A nie jednak dopiero teraz zdałam sobie sprawę że skoro warunek konieczny nie jest spełniony to
na pewno ten szereg jest rozbieżny

Mój błąd, dzięki
4 wrz 16:00
Adamm: przecież musi być wystarczający
jeśli naprawdę nie będzie to proponuję zmienić uczelnię
4 wrz 16:00