Zapisz liczbę w postaci potęgi a^x, gdzie a należy do N
Marcia: √5√5√5
Cały przykład jest pod dużym pierwiastkiem, kolejna piątka jest pod kolejnym dużym
pierwiastkiem, a trzecia jest pod jednym pierwiastkiem, wynik ma wyjść 57/8
4 wrz 10:14
Benny: ((51/2*5)1/2*5)1/2=((53/2)1/2*5)1/2=(53/4*5)1/2=(57/4)1/2=57/8
4 wrz 10:21
yht:
√√5*√√5*√5 = √51/2*(51/2)1/2*51/2 = √51/2*51/4*51/2 =
= √51/2+1/4*51/2 = √52/4+1/4*51/2 = √53/4*51/2 =
(53/4)1/2*51/2 =
53/4*1/2*51/2 = 53/8*51/2 = 53/8+1/2 = 53/8+4/8 = 57/8
4 wrz 10:24
Marcia: Dziękuję
4 wrz 14:42
Michał: Masz 51/2*51/4*51/8, czyli 5(1/2+1/4+1/8), dajesz do wspólnego i Ci wychodzi.
4 wrz 19:37