Omikron: Obywatelu, to już się nudne robi
4 wrz 10:56
Mariusz: grthx ale ma racje
4 wrz 10:56
yht:
nie każdy musi z każdym we wszystkim się zgadzać. i co ?
4 wrz 11:16
Mariusz:
Jeśli chodzi o jc i Jerzego to zgadza się że w pewnych rzeczach się z nimi nie zgadzam
jednak w przeciwieństwie do darasa ich wpisy są na temat i mogą pomóc
4 wrz 11:16
Mariusz:
Ja wolę równania rekurencyjne rozwiązywać z użyciem funkcji tworzącej
bo wystarczy zdefiniować sobie funkcję której współczynniki rozwinięcia
w szereg będą kolejnymi wyrazami ciągu rekurencyjnego
i wstawić ją do równania a wtedy każdy krok rozwiązania wynika z poprzedniego
Jeśli chodzi o całki ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
to wolę podstawienia Eulera bo sprowadzają całkę do całki z funkcji wymiernej
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=(x−x
1)t b
2−4ac>0
Te podstawienia by wystarczyły ale jest jeszcze jedno które czasami prowadzi do całki
która wymaga nieco mniej obliczeń
√ax2+bx+c=xt+
√c
Jestem też zwolennikiem aby zapamiętywać jak najmniej gotowych całek
| | dx | |
np całkę ∫ |
| liczyłbym zastępując licznik jedynką trygonometryczną |
| | cos2(x) | |
| | sin2(x) | |
rozbił na dwie całki i całkę ∫ |
| dx liczyłbym przez części |
| | cos2(x) | |
| | dx | |
natomiast do całki ∫ |
| zastosowałbym pierwsze podstawienie Eulera |
| | √ax2+bx+c | |
| | W(x) | |
Jeśli chodzi o całki postaci ∫ |
| dx to |
| | √ax2+bx+c | |
dla a>0 dobrze pasuje pierwsze podstawienie Eulera a
dla a<0 wygodniej jest całkować przez części
bo podstawienie Eulera sprowadza wtedy całkę do całki z funkcji
wymiernej z której to przydałoby się wydzielić część wymierną sposobem podanym
przez Ostrogradskiego
Jeśli chodzi o równania trzeciego stopnia to sposób który na nie działa
można tak uogólnić aby działał na równania czwartego stopnia
ale w przypadku wielomianu czwartego stopnia wygodniej jest rozłożyć
go najpierw na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
yht tak nie każdy musi z każdym we wszystkim się zgadzać
ale spójrz na wpisy darasa i zastanów się czy Maciu nie ma racji
4 wrz 11:46
grthx: Nie zrozumiales wiec już nie będę pisal . Szkoda mojego czasu .
4 wrz 12:35
Omikron: W jednym poście się do tego przyznał (wtedy akurat podszywał się pod 6latka), ale już tego nie
ma, bo jakiś moderator usunął.
4 wrz 14:58
grthx: Omikron
Jestem od Ciebie dluzej na forum i uwierz mi ze nie
Obwywatel może mieć 3−4 nicki (nie będę pisal jakie bo nie chce wywolywac wilka z lasu .
4 wrz 15:07
grthx: Obywatel
Jak tam dowod którym zagiales Japonczyka i się niezle spocil ?
4 wrz 15:42
grthx: Napisalem ze jestem długo na forum .
Dluzej niż 6latek , czy Krzysiek58
4 wrz 15:45
Lorak: Przecież 6latek, Krzysiek58 i Ty grthx to te same osoby...
4 wrz 16:03
grthx: Z tego co wiem to 6 latek jest zablokowany .
wiec nie zartuj sobie
4 wrz 16:05
grthx:
4 wrz 16:21
grthx: nie to miałem nacisnąć
4 wrz 16:22
Lorak: I całkiem przypadkowo popełniacie te same błędy interpunkcyjne...nie trzeba być
Sherlockiem żeby to zauważyć. Ale nie chcę się w to dalej wtrącać, może masz
jakieś swoje powody.
4 wrz 16:25