matematykaszkolna.pl
Omikron: Obywatelu, to już się nudne robi
4 wrz 10:56
Mariusz: grthx ale ma racje
4 wrz 10:56
yht: nie każdy musi z każdym we wszystkim się zgadzać. i co ?
4 wrz 11:16
Mariusz: Jeśli chodzi o jc i Jerzego to zgadza się że w pewnych rzeczach się z nimi nie zgadzam jednak w przeciwieństwie do darasa ich wpisy są na temat i mogą pomóc
4 wrz 11:16
Mariusz: Ja wolę równania rekurencyjne rozwiązywać z użyciem funkcji tworzącej bo wystarczy zdefiniować sobie funkcję której współczynniki rozwinięcia w szereg będą kolejnymi wyrazami ciągu rekurencyjnego i wstawić ją do równania a wtedy każdy krok rozwiązania wynika z poprzedniego Jeśli chodzi o całki ∫R(x,ax2+bx+c)dx to wolę podstawienia Eulera bo sprowadzają całkę do całki z funkcji wymiernej ax2+bx+c=t−ax a>0 ax2+bx+c=(x−x1)t b2−4ac>0 Te podstawienia by wystarczyły ale jest jeszcze jedno które czasami prowadzi do całki która wymaga nieco mniej obliczeń ax2+bx+c=xt+c Jestem też zwolennikiem aby zapamiętywać jak najmniej gotowych całek
 dx 
np całkę ∫

liczyłbym zastępując licznik jedynką trygonometryczną
 cos2(x) 
 sin2(x) 
rozbił na dwie całki i całkę ∫

dx liczyłbym przez części
 cos2(x) 
 dx 
natomiast do całki ∫

zastosowałbym pierwsze podstawienie Eulera
 ax2+bx+c 
 W(x) 
Jeśli chodzi o całki postaci ∫

dx to
 ax2+bx+c 
dla a>0 dobrze pasuje pierwsze podstawienie Eulera a dla a<0 wygodniej jest całkować przez części bo podstawienie Eulera sprowadza wtedy całkę do całki z funkcji wymiernej z której to przydałoby się wydzielić część wymierną sposobem podanym przez Ostrogradskiego Jeśli chodzi o równania trzeciego stopnia to sposób który na nie działa można tak uogólnić aby działał na równania czwartego stopnia ale w przypadku wielomianu czwartego stopnia wygodniej jest rozłożyć go najpierw na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych yht tak nie każdy musi z każdym we wszystkim się zgadzać ale spójrz na wpisy darasa i zastanów się czy Maciu nie ma racji
4 wrz 11:46
grthx: Nie zrozumiales wiec już nie będę pisal . Szkoda mojego czasu .
4 wrz 12:35
Omikron: W jednym poście się do tego przyznał (wtedy akurat podszywał się pod 6latka), ale już tego nie ma, bo jakiś moderator usunął.
4 wrz 14:58
grthx: Omikron Jestem od Ciebie dluzej na forum i uwierz mi ze nie Obwywatel może mieć 3−4 nicki (nie będę pisal jakie bo nie chce wywolywac wilka z lasu .
4 wrz 15:07
grthx: Obywatel Jak tam dowod którym zagiales Japonczyka i się niezle spocil ?
4 wrz 15:42
grthx: Napisalem ze jestem długo na forum . Dluzej niż 6latek , czy Krzysiek58
4 wrz 15:45
Lorak: Przecież 6latek, Krzysiek58 i Ty grthx to te same osoby...
4 wrz 16:03
grthx: Z tego co wiem to 6 latek jest zablokowany . wiec nie zartuj sobie
4 wrz 16:05
grthx:
4 wrz 16:21
grthx: nie to miałem nacisnąć
4 wrz 16:22
Lorak: I całkiem przypadkowo popełniacie te same błędy interpunkcyjne...nie trzeba być Sherlockiem żeby to zauważyć. Ale nie chcę się w to dalej wtrącać, może masz jakieś swoje powody.
4 wrz 16:25