matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
grnica
granica:
granica
https://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+n-%3Einf+(2ln(e%5En)-ln(e%5E(2n)%2B1)
czemu równa zeru? wyszło:
e
2
n
lim
e
2
n
+1
n i ja zrobiłem to tak, ale długo nie robiłem przykładów więc pewnie jakaś pomyłka: e
2
n
przed nawias, skrocilem i zostalo {1+0} =1
4 wrz 00:13
granica:
1
*końcówka:
= 1
1+0
4 wrz 00:14
granica:
ok juz ise zczailem, ln1 to 0 przeciez (a zapomnialem o nim)
4 wrz 00:18