Rozwiąż równanie wielomianowe:
w_chmurach: Po raz trzeci muszę Was poprosić o pomoc...

Rozwiąż równanie wielomianowe:
x
3 + 12x + 44x + 48 = 0
7 sty 10:55
Alinka: Czy czegoś nie brakuje w tym równaniu?
7 sty 11:25
w_chmurach: Obawiam się, że nie... Chyba, że moja matematyca walnęła − że się tak poetycko wyrażę −
bawolca, co jest wielce prawdopobne
7 sty 11:30
AS: Szukaj podzielników wyrazu wolnego które spełniają równanie.
Jeżeli to będzie liczba np. xo to podziel wielomian przez x − xo,
otrzymasz równanie kwadratowe które rozwiążesz przy pomocy delty.
7 sty 11:34
jo: chyba jednak zamiast 12x powinno być 12x2.
7 sty 11:35
AS: Brakuje kwadratu w wyrażeniu 12x , ma być 12x2
7 sty 11:36
w_chmurach: No tak, z 12x
2 by się zgadzało. Kochana pani od matematyki.
Dzięki
7 sty 11:53
w_chmurach: Hmm... ale delta mi wyszła 12.
7 sty 12:05
jo:
Dzieląc ten wielomian przez (x+2) wychodzi (x2+10x+24) a z tego (obliczając Δ) jest x=−6 ⋁
x=−4.
7 sty 12:10
AS: Zgadza się,bo takie są właśnie pierwiastki.
A czemu nie sprawdzasz zadania?
Miałbyś pewność poprawności rozwiązania.
7 sty 12:45
jo: ?
7 sty 13:13
w_chmurach: Sprawdzam. Niesety, nie każdy ma wrodzone zdolności matematyczne. Dla mnie np. 44 − 20 = 22
7 sty 13:28
jo: zdarza się najlepszym...
7 sty 13:29
w_chmurach: Ale nie po trzykrotnym sprawdzeniu
7 sty 13:32
jo:
7 sty 13:36
AS: Co tu mają do rzeczy zdolności matematyczne.
Po prostu jeden punkt dodatkowy w rozwiązywaniu zadań.
7 sty 14:08
jo: ...
7 sty 14:20