liczby pierwsze
Dadu: Czy liczba jest pierwsza 2016
7−1
Jak to sprawdzić? w kalkulatorze chciałem sobie po prostu podzielić dla kilku pierwszych liczb
aczkolwiek.. nie pokazuje mi miejsc po przeciwnku, a jedynie np 6.439845x10
18
3 wrz 21:04
Eta:
Liczba 20167 −− kończy się 6 −tką
to liczba 20167 −1 −−− kończy się 5−tką
więc jest podzielna przez 5 i różna od 5
czyli nie jest liczbą pierwszą
3 wrz 21:17
Benny: Ogólnie an−1 jest liczbą złożoną
3 wrz 21:23
Eta:
3 wrz 21:24
Dadu: Rozumiem, że każda an−1 nie będzie liczbą pierwszą, ale jak np. teraz w kalkulatorze to
sprawdzić jaka jest ostatnia cyfra, gdy on pokazuje np.
1.54544x103
3 wrz 21:25
Eta:
22−1 = 3 −−− liczba pierwsza
3 wrz 21:25
Eta: @Dadu
Przeczytaj uważnie moje wyjaśnienie 21:17
3 wrz 21:27
Mila:
Arytmetykę modulo miałeś?
3 wrz 21:28
Eta:
3 wrz 21:29
Dadu: Miałem, staram się to zrozumieć. Np. dla 20167−1 to jest proste, ale dla 20173 to już nie
takie proste.
Bo 20173 = 8205738913
3 wrz 21:31
Benny: Miałem napisać, że dla a>2 i n>2, ale pomyślałem sobie "przecież nikt się nie przyczepi"
3 wrz 21:32
Benny: 20173−1 dzieli się np. przez 3 z MTF
3 wrz 21:34
Dadu: To jak sprawdzić to dla liczb nieparzystych?

bo a=parzysta
dla każdego n>0 będzie zawsze miało tą samą końcówkę co przy potęgowaniu, a te drugie?
3 wrz 21:34
Dadu: ok, a jak będzie 2017
15
15 to nie liczba pierwsza
3 wrz 21:36
Eta:
71=7
72=49
73= ..3
74= ..1
75 =...7
::
co 4 sekwencje zatem 15:4= 3 + 3 reszta
zatem liczba 201715 kończy się 3−−ką
to liczba 201715−1 −−− kończy się 2−−ką
zatem jest liczbą złożoną
3 wrz 21:40
Benny: an−1=(a−1)(∑k=0n−1ak)
3 wrz 21:41
Dadu: Dziękuje!

To z mtf tez mi sie przyda
3 wrz 21:44
Eta:
To studia? czy szkoła średnia lub gimnazjum?
3 wrz 21:44
Dadu: Wstyd się przyznać, ale studia

Ten jeden przedmiot wlecze się za mną cały czas
3 wrz 22:21
Mila:
Jakie polecenie do liczby
20173−1
3 wrz 22:31
Dadu: Czy jest liczbą pierwszą po prostu. Problem polega na tym, że tam zazwyczaj są duże liczby jak:
817
2+53
2 − wzor skroconego mnozenia
2015
7−1 − kończy się 5, więc −1 =4
2
2015 = będę miał problem, algorytm szybkiego potęgowania i modulo 10.. ale ręcznie

2014
3+53 − tu znów po prostu obliczę końcówkę (sekwencje) i potem dodam 53
3 wrz 22:36
Mila:
1)
20173 jest liczbą nieparzystą⇒
20173−1 − jest liczbą parzystą i większą od 2⇔ nie jest liczbą pierwszą lecz złożoną.
2)
8172+532− liczba parzysta ( >2) jako suma dwóch liczb nieparzystych − liczba złożona.
3)
20143+53 jakie polecenie?
4)
22015 jakie polecenie,
Pisz każde z poleceniem, albo daj wspólny temat
3 wrz 22:44
Dadu: we wszystkich jest to samo polecenie, czy liczba jest liczbą pierwszą
3 wrz 22:47
Mila:
4) jest takie jak napisałam, czy
22015−1 ?
3 wrz 22:50
Dadu: Próbowałem 22015 zrobić z tymi sekwencjami, ale lipa.
22 = 4 <
23=8 <
24=16 <
25=32 <
26=64
Sekwencja 4
2015:4=503
czyli reszta= 3, a powinno wyjść 8
3 wrz 22:52
Dadu: jest 22015
3 wrz 22:53
Mila:
3)
20143+53
2014=2*19*53
(2*19*53)3+53=23*193*533+53=53*(8*193*532+1) liczba złożona
3 wrz 22:54
Dadu: rozłożyłaś na względnie pierwsze, nie zauważyłbym tego kurcze
3 wrz 22:58
Mila:
22015 − liczba złożona, co tu chcesz szukać, jakie 8.
Chodzi o ostatnią cyfrę?
24=6(mod10)
22015=22012*23
24=6(mod10) /503
22012=6(mod10) /*23
22015=6*8(mod10)=48(mod10)=8(mod10)
Albo tak:
22015=22012*23=(24)503*8=(....6)*8=(...8)
3 wrz 23:03
Dadu: bo ja po prostu zrobiłem 22015 mod 10 i mi wyszło "8" stąd takie coś.. Dziękuje Ci serdecznie
za pomoc, mocno mi rozjaśniłaś tę sytuację. A kojarzysz może tranwersale?
3 wrz 23:04
Dadu: 22015 * cały czas zapominam o klamrach { }
3 wrz 23:05
Dadu: Mam sprawdzić czy X={X1, X2, X3,X4} dla X1={1,2,3}, X2={1,2,4}, X3={1,2,5}, X4={3,4} ma
tranwwersale
3 wrz 23:10
Mila:
Niestety nie, ja w ogóle nie miałam na studiach Matematyki dyskretnej.
3 wrz 23:19
Dadu: Tak czy siak dziękuję Ci bardzo!
4 wrz 00:03
Mila:
4 wrz 00:04