nierownosc problem
Macko z Bogdanca: nierownosc problem
√x+3>x−3
x+3≥0
x≥−3 => D=x∊<−3,∞)
1. x−3<0 Uwzgledniajac dziedzine x∊<−3,3)
x<3
2. x−3≥0 Analogicznie jak w 1 x∊<3,∞)
x≥3
Aby mozna bylo podniesc nierownosc do () obie strony rownania musza miec takie same znaki.
pierwiastek nie moze byc ujemny czyli obie strony rownania musza byc ≥0 W przypadku 1. prawa
strona
bedzie ujemna dla x∊<−3,3) wiec calosc po podniesieniu nie bedzie rownowazna
Rozwazam 2 przypadek
√x+3>x−3 ()2 x∊<3,∞)
x+3>x2−6x+9
0>x2−7x+6
√Δ=5 => x1=6 ∧ x2=1
(x−1)(x−6)<0
x∊(1,6)
Uwzgledniajac x∊<3,∞) Otrzymujemy <3,6)
Z tylu w odpowieddziach mam <−3,6) Gdzie robie blad?
3 wrz 19:59
Macko z Bogdanca: tam mialo byc podniesc do kwadratu
3 wrz 19:59
Adamm: pierwiastek nie moze byc ujemny czyli obie strony rownania musza byc ≥0
jest nieprawdą
3 wrz 20:01
Adamm: x−3<0 i x∊D
to x<3 czyli dla x∊<−3;3) jest spełnione
dla x−3≥0, x∊<3;∞)
mamy x+3>x2−6x+9
0>x2−7X+6=(x−1)(x−6)
czyli x∊<3;6)
z tąd masz odpowiedź jak w książce
3 wrz 20:05
Macko z Bogdanca: W zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej.
Teraz ok?
3 wrz 20:06
Adamm: liczba ujemna jest zawsze mniejsza od liczby ≥0
3 wrz 20:06
Adamm: (−3)2 , kłamstwo
3 wrz 20:06
Macko z Bogdanca: Dobra juz widze dzieki
3 wrz 20:08
Macko z Bogdanca: czyli odpowiedz w ksiazce jest bledna?
3 wrz 20:17
Adamm: nie, np dla 0 masz √3>−3
3 wrz 20:24
Macko z Bogdanca: ale jak podniesiesz obustronnie do kwadratu to otrzymasz
3>9
3 wrz 20:25
Adamm: jeśli istnieje √x+3, czyli x≥−3, to dla x−3<0 nierówność musi zachodzić
bo z x−3<0≤√x+3
wynika x−3<√x+3
3 wrz 20:26
Adamm: podnosisz obustronnie dla dwóch liczb dodatnich, czyli gdy x−3≥0
3 wrz 20:26
Adamm: z a>b
wynika a2>b2 jeśli b≥0, jeśli tak nie jest to może ale nie musi
3 wrz 20:30
Macko z Bogdanca: Dzieki za posty musze chwile nad tym pomyslec, jak podstawiamy liczby to wiadomo wychodzi.
3 wrz 20:37
Adamm: dla x−3<0≤√x+3
korzystam z faktu że a<b oraz b<c to a<c (w tym przypadku b≤c)
3 wrz 20:39
Adamm: oczywiście dla b≤c jeśli b<c to fakt ten zachodzi dla b=c mamy a<b=c czyli a<c
3 wrz 20:41
Macko z Bogdanca: No tak do kwadcratu mzoemy podniesc tylko wtedy gdy x∊<3,∞) ale <−3,3) tez spelnia nierownosc
3 wrz 20:45
Jack:
√x+3 > x−3
założenie x+3 ≥ 0 −>>.x ≥ − 3 (zatem dziedzina D=<−3;∞)
1) dla x−3 < 0 −>> x< 3
lewa strona to pierwiastek wiec jest zawsze ≥ 0, natomiast prawa strona jest ujemna (bo
zalozenie x−3<0)
nieujemne jest > od ujemnego zatem to jest zawsze prawdziwe
stad x ∊<−3;3≥
2) dla x−3 ≥0 −>> x ≥ 3
obie strony nieujemne wiec mozna podniesc do kwadratu
x+3 > x2 − 6x + 9
x2 − 7x + 6 < 0
...
x ∊ (1;6)
uwzgledniajac warunek x ≥ 3 mamy ze x∊(3;6)
Wynik to 1) + 2)
zatem patrze na x ∊<−3;3≥ oraz na x∊(3;6)
sumujac te 2 przedzialy mam x ∊ <−3;6)
koniec.
3 wrz 20:56