matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Cauchy zbadaj zbieżność szeregu
Cau:
∞
n+2
n+3
∑ (
)
n
2
2
n
n=1
3 wrz 19:33
Cau:
Trochę słabo widać ale cały ten ułamek jest podniesiony do n
2
3 wrz 19:34
Adamm:
n+2
n+3
1
(1−
)
n
(n+3)
lim n→
∞
(
)
n
=lim n→
∞
2
n
4
n
2
1
lim (1−
)
n
= e
−1
(n+3)
lim 4
n
2
=
∞
1
(1−
)
n
(n+3)
stąd lim
= 0
4
n
2
3 wrz 19:41
Cau:
e
Wychodzi mi
ale nie wiem czy 2
∞
to nie jest symbol nieoznaczony?
2
2
n
3 wrz 19:42
Adamm:
tam powinno być 2
n
2
, ale na jedno wychodzi
3 wrz 19:42
Cau:
Ok czyli nie jest, dzięki.
3 wrz 19:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick