schemat hornera
Dadu: Schemat hornera
Czy da się to zadanie zrobić hornerem?
x3−8x2+21x−18 dla (x−2)
wychodzi
1 |−8|21|−18|
1 |−6|15|−3 |
co jest trochę bez sensu
3 wrz 19:27
Adamm: da się, ale źle policzyłeś
3 wrz 19:29
Dadu: Już widzę

Nie mnożyłem dalej przez "2". Co za głupi błąd!
3 wrz 19:31
Adamm: jeśli przez bez sensu masz na myśli wyraz pod współczynnikiem w ostatniej kolumnie
to wyraz ten jest resztą z dzielenia
3 wrz 19:31
Dadu: nie nie, po prostu zapomniałem mnożyć każdą kolejną przez "2". Już ywszedł mi wynik. Swoją
drogą umiesz wyznaczyć z tego liczbę chromatyczną?
3 wrz 19:33
Dadu: wyszły dzielniki: 0,1,2,3
3 wrz 19:33
Adamm: wybacz ale nie
3 wrz 19:59
Mila:
W(x)=x3−8x2+21x−18
W(2)=8−8*4+21*2 −18=0⇔ w(x) dzieli się przez x−2
Schemat Hornera:
1 −8 21 −18 x=2
1 −6 9 0
w(x)=(x−2)*(x2−6x+9)
3 wrz 20:26