Od czego zacząć i jak rozwiązać to zadanie?
dhgsfyh: Suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) wyraża się wzorem Sn=36n−3n2 gdzie
n∊ℕ+ . Oblicz x wiedząc, że liczby: a6,9,a3+x w podanej kolejności tworzą ciąg
geometryczny
3 wrz 18:56
Adamm: a6=S6−S5=36*6−36*3−(5*36−25*3)=3*36−5*36+25*3=75−72=3
a3=S3−S2=3*36−27−(72−24)=9−48=−39
3,9,−39+x
q=3
27=−39+x
x=66
3 wrz 19:02
Adamm: sory, 3*36−27−(72−24)=81−48=33
3, 9, 33+x
27=33+x
x=−6
3 wrz 19:04
debiloznawca:
Najpierw policz a3 i a6
a3 = S3 − S2.... podobnie policz a6
3 wrz 19:04
Adamm: zapomniałem o tej trójce
3 wrz 19:05
dhgsfyh: Wynik nie do końca się zgadza, bo powinno wyjść x=6.
a6 wyszło prawidłowo, chociaż nie wiem dlaczego aby obliczyć a6 wykonujemy działanie S6−S5
3 wrz 19:10
dhgsfyh: sorry zanim napisałam to się zaktualizowało
3 wrz 19:11
debiloznawca:
S6 = S5 + a6
3 wrz 19:14
dhgsfyh: Dziękuje za pomoc
3 wrz 19:15
Adamm: 3*36−27−(72−12)=81−46=21
27=21+x
x=6
3 wrz 19:27