trygonometria zbiór wartosci funkcji
jadwiga: wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)= 8*sin2x*cos2x+3
3 wrz 17:52
yht:
wskazówka:
8*sin2x*cos2x = 2 * (2sinx*cosx)2
3 wrz 17:53
Adamm: albo zamień cos2x na 1−sin2x i podmień sin2x na t
3 wrz 17:56
Adamm: i dla t∊<0;1> wylicz zbiór wartości funkcji kwadratowej
3 wrz 17:56
jadwiga: dzięki zbyszek
3 wrz 17:56
Janek191:

f(x) = 2*sin
2( 2 x) + 3
więc
− 1 ≤ sin 2 x ≤ 1
0 ≤ sin
2 2x ≤ 1
0 ≤ 2 sin
2 2x ≤ 2
3 ≤ 2 sin
2 2 x + 3 ≤ 5
ZW = < 3, 5 >
============
3 wrz 17:57
Adamm: rozumiem, chciałem tylko pokazać taką metodę
3 wrz 18:02