215:
Dane są punkty A=(1,3) B=(5,1) C=(4,4)
a) uzasadnij że trójkąt ABC jest równoramienny i prostokątny.
b) znajdź promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
c) znajdź promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC
31 sty 17:08
emilak:
obliczasz wszystkie dlugosci odcinków z wzoru dł.odc=√xb-xa2+(yb-ya)2
pozniej patrzysz ze dwa sa rowne...a pozniej uzywasz tw,.pitagorasa i jak wyjhdzie prawidlowosc czyli a do kwadrt..+b do kwadr=cdo kwadr jets to trojkat prostokatny.,... trojkat prostokatny ma srodek na przeciwprostokatnej trojkata , i dzieli ja na polowe ,wiec liczysz 1/2 przeciwprostokatnej...a promien trojakata wpisanej jest to 1/3 wysokosci trojkata/.
1 lut 15:20