Granica osobliwego szeregu funkcyjnego
Anetka ;): Witam. Dostałam takie zadanie, niestety nie wiem jaka jest odpowiedź i jak się za nie zabrać.
Proszę o jakieś rozwiązanie krok po kroku lub wskazówki abym potrafił to rozwiązać.
Granica przy n zmierzającym do nieskończoności sum 2n∑k=n+1 2k/n2 + k2 jest równa ?
3 wrz 17:28
Adamm: 2(n+1)/n2+(n+1)2+...+4n/n2+(2n)2
wyrazy o postaci 2k/n2 dążą do zera, ale k2 dąży do nieskończoności
3 wrz 17:32
Anetka ;): tam powinno byc (n2 + k2)
3 wrz 17:43
Adamm: inaczej,
∑k=n+12n 2k/n2+k2≥(2n)2
ponieważ n→∞, (2n)2→∞
to n→∞, ∑k=n+12n 2k/n2+k2→∞
3 wrz 17:45
Adamm: no to tym bardziej
3 wrz 17:46
Anetka ;): W odpowiedzi powinna być całka

Nie rozumiem kompletnie
3 wrz 17:53