ciąg fibonacciego
Mitse: Czy prawdą jest, że jeżeli Fn jest liczbą pierwszą to n też jest liczbą pierwszą.
Rozwiązanie:
Nie. np. F4 = 3;
liczba trzy jest liczbą pierwszą, natomiast w podanym przykładzie n = 4 która jest liczbą
złożoną.
Czy można tak rozwiązać zadanie?
3 wrz 16:36
jc: Jeśli n jest liczbą złożoną, k | n, 1 < k < n, to Fk | Fn.
Czyli, jeśli Fn jest liczbą pierwszą, to n też jest liczbą pierwszą.
3 wrz 16:54
Mitse: Co oznacza k?
3 wrz 17:03
Adamm: k to dzielnik n
3 wrz 17:05
jc: No tak, to skutki przerwy w pisaniu ...
Jeśli n jest liczbą złożoną, to Fn jest liczbą złożoną.
Wynika to z następującego faktu:
Jesli k | n, to Fk | Fn.
3 wrz 17:17
Mitse: "Jeśli n jest liczbą złożoną, k | n, 1 < k < n, to Fk | Fn" − to jest jakaś definicja, własność
czy trzeba takie coś wymyślić sobie?
3 wrz 17:26
jc: Zapomnij o bzdurach, które napisałem

Masz rację, 4 jest liczbą złożoną, a F
4 = 3 jest liczbą pierwszą.
Jest to jednak jedyny taki przykład.
3 wrz 18:36
jc: Mitse, dobrze rozwiązałeś zadanie
3 wrz 18:43
Adamm: ale, co jeśli n zaczyna się od 0?
3 wrz 18:44
Adamm: wiadomo, Fn jest ciągiem fibonacciego ale niekoniecznie
F1=1, F2=1
3 wrz 18:46
Adamm: co prawda, wtedy można przyjąć F4=5, co przeczy założeniu
3 wrz 18:55
3 wrz 20:07
Adamm: owszem, ale niektórzy zapisują ciągi różnie dlatego ważna jest dokładna definicja ciągu,
oraz n
3 wrz 20:10
Adamm: równie dobrze mogło by być F2=1, F3=1 Fn=Fn−1+Fn−2 dla n≥4
3 wrz 20:12
Mitse: To znaczy że do mojego rozwiązania należałoby także dodać definicję ciągu fibonacciego tak?
3 wrz 20:16
b.: Nie do rozwiązania, tylko do pytania. Bez tego pytanie jest nieprecyzyjne.
3 wrz 21:09