Liceum, nierówności wykładnicze.
Neves: Nie mam pojęcia co z tym można
5 * 42x − 3 * 52x >= 2 * 20x
3 wrz 16:19
piotr: czy tam nie jest aby 42x i 52x
3 wrz 16:24
Neves: Tak, właśnie tak jest, wkradł się błąd
3 wrz 16:25
piotr: 5*(4/5)2x−3 >= 2*(4/5)x
t= (4/5)x
3 wrz 16:35
piotr: ⇒ t>=1 ⇒ x≤0
3 wrz 16:53
Neves: Nie bardzo rozumiem w jaki sposób do tego doszedłeś.
3 wrz 16:56
Neves: Chodzi mi o 5*(4/5)2x−3 >= 2*(4/5)x
3 wrz 16:56
piotr: zał. : t>0
5t2−2t−3≥0
Δ = 64
t1 = −3/5
t2 = 1
{t∊(−∞;−3/5>∪<1;+∞) } ∧ t>0 ⇒ t∊<1;+∞)
(4/5)x ≥ 1 ⇒ x ≥ 0
3 wrz 17:04
piotr: tam było dzielenie obustronne przez 52x
3 wrz 17:05
Neves: O, właśnie o to mi chodziło, wielkie dzięki!
3 wrz 17:10