Wartości parametru a
Dominik: Dla jakich wartości parametru a równanie |5 – x| – | x+3| = a ma jedno rozwiązanie?
Prosiłbym o jak najdokładniejsze opisanie tegoż zadanka.
3 wrz 15:33
Adamm: 1. 5−x≥0 ∧ x+3≥0
5≥x≥−3
5−x−(x+3)=a
x=2−a
2. 5−x≥0 ∧ x+3<0
−3>x
5−x−(−(x+3)=a
a=8
3. 5−x<0 ∧ x+3≥0
x>5
−(5−x)−(x+3)=−8=a
Odp. równanie ma jedno rozwiązanie dla a≠−8 ∧ a≠8
3 wrz 16:59
Adamm: sorry, jeszcze dla pierwszego z założenia
5≥2−a≥−3
a≥−3 ∧ 5≥a
a∊<−3;5>
3 wrz 17:03
Adamm: 5−x−(x+3)=a
−2x+2=a
x=1−a/2
5≥1−a/2≥−3
a/2≥−4 ∧ 4≥a/2
a≥−8 ∧ 8≥a
ale a≠8 oraz a≠−8
więc
a∊(−8;8)
3 wrz 17:11
Macko z Bogdanca:

Mozesz zrobisz tez tak jak Adamm ale z rysowaniem wykresu np
|5–x|–|x+3|=a
rysujesz zwykly wykres |5–x|–|x+3|. Dla kazdej liczby rzeczywsitej tak jak rozwiazujesz
rownania
x∊R⇔x∊(−
∞,−3)u<3,5)u<5,
∞)
1. x∊(−
∞,−3) 2.x∊<−3,5) 3.x∊<5,
∞)
5−x>0 ∧ x+3<0 5−x>0 ∧ x+3≥0 5−x≤0 ∧ x+3>0
(5−x)−(−x−3)=8 5−x−(x+3)=2−2x −5+x−x−3=−8
3 wrz 17:25
Macko z Bogdanca:

i potem rysujesz i odczytujesz |5 – x| – | x+3| = a
3 wrz 17:27
Macko z Bogdanca: a∊(−8;8) poniewaz gdy a=−8 i a=8 to ma nieskonczenie wiele rozwiazan
3 wrz 17:30
Dominik: Dziękuje wam za pomoc
3 wrz 23:42