matematykaszkolna.pl
Zapisać w postaci proporcji odcinków następujące funkcje trygonometryczne. Mati: Witajcie. Mam do sprawdzenia takie zadanko. emotka Zapisać w postaci proporcji odcinków następujące funkcje trygonometryczne. http://s2.ifotos.pl/img/1png_ahxqpxp.png Jest ok?emotka
3 wrz 14:57
piotr: ok
3 wrz 15:19
Mati: A coś takiego? emotka http://s2.ifotos.pl/img/111png_ahxqpss.png Zrobiłem to w ten sposób: 1) cx+d = e cx=e−d / c x = e−dc ****************************** 2) cx + d = ex (c−e)x = −d x = −dc−e ******************************** 3) cx + d = e cx = e − d x = ce−d ********************************* 4) 1ax+b = c ax + b = 1c x = 1c / a+b x = 1 * a+bc x = a+bc Macie jakieś podpowiedzi jak zrobić resztę przykładów?
3 wrz 15:47
yht: 1), 2), 3) jest ok w 4) masz błąd przy przejściu z ax + b = 1c do x = 1c |a+b nie możesz tak po prostu pomnożyć stronami masz ax+b = 1c przenieś teraz "b" na prawą stronę później podziel stronami przez "a" 5)
 2 
Skorzystaj z tego, że 2 =

1 
potem pomnóż "na krzyż" musisz wszystkie wyrazy z x−sami mieć po jednej stronie równania, a te bez x−sa po drugiej jak już tak będzie to wyłącz x przed nawias i na koniec podziel równanie stronami przez zawartość nawiasu 6) i 7) wyrazy z x−sami masz mieć po jednej stronie, a wyrazy bez x−sów po drugiej stronie równania potem wyłączasz x przed nawias i dzielisz stronami przez zawartość nawiasu
3 wrz 16:26
Mati: Dzięki yht spróbuję się zastosować do twoich rad, jak coś to będę pisał emotka
3 wrz 19:58
Mati: Witam ponownie. Przykład 5) zrobiłem w ten sposób: ax+bcx+d = 2 ax+bcx+d = 21 ax+bcx+d21 = 0 ax+bcx+d2cx+2dcx+d = 0 ax+b−2cx+2dcx+d = 0 / * cx+d ax+b − 2cx + 2d = 0 ax − 2cx = −2d − b x(a−2c) = − 2d − b x = −2d−ba−2c Jest w porządku? emotka
4 wrz 11:08
yht: niestety źleemotka błąd pojawił się jak piszesz wszystko na jednej kresce, powinno być ax+b−2cx−2dcx+d = 0 W celu uniknięcia tego typu pomyłek proponuję skorzystać z zasady proporcji polega to na tym, że masz takie coś
a c 

=

b d 
po pomnożeniu na krzyż pozbywasz się ułamków, dostając: a*d = b*c ax+bcx+d = 21 mnożysz na krzyż (ax+b)*1 = 2*(cx+d) teraz będzie Ci łatwiej *** Mati, będziesz zdawać maturę podstawową czy rozszerzoną ?
4 wrz 11:12
Mati: (Przepraszam, że post pod postem) .... a przykłady kolejne tak zrobiłem: 6) xy + 2x + 3y = 1 xy + 2x = 1 − 3y x ( y+2 ) = 1 − 3y /:y+2 x = 1−3yy+2 w ostatnim wyliczamy literkę y: 7) xy + 2x +3y = 1 xy +3y = 1 − 2x y(x+3) = 1 − 2x y = 1−2xx+3
4 wrz 11:12
yht: 6) i 7) jest ok
4 wrz 11:15
Mati: Ok. Dziękuję za pomoc. emotka Za chwilę odezwę się z kolejną porcją zadań innego typu.
4 wrz 11:20
Mati: Kolejne zadanko: Sprowadzić do postaci z jedną kreską ułamkową i bez nawiasów: a) y − zb = y1zb = ybbzb = yb−zb b) z + xa = z1 + xa = zaa + xa = za+xa Czy to o to chodzi? emotka
4 wrz 12:31
grthx: Tak o to chodzi
4 wrz 12:33
Janek191: Przy pisaniu ułamków używaj U , a nie u. emotka
4 wrz 12:36
4 wrz 12:52