Zapisać w postaci proporcji odcinków następujące funkcje trygonometryczne.
Mati: Witajcie.
Mam do sprawdzenia takie zadanko.

Zapisać w postaci proporcji odcinków następujące funkcje trygonometryczne.
http://s2.ifotos.pl/img/1png_ahxqpxp.png
Jest ok?
3 wrz 14:57
piotr: ok
3 wrz 15:19
Mati: A coś takiego?
http://s2.ifotos.pl/img/111png_ahxqpss.png
Zrobiłem to w ten sposób:
1) cx+d = e
cx=e−d / c
x =
e−dc
******************************
2) cx + d = ex
(c−e)x = −d
x =
−dc−e
********************************
3)
cx + d = e
cx = e − d
x =
ce−d
*********************************
4)
1ax+b = c
ax + b =
1c
x =
1c / a+b
x = 1 *
a+bc
x =
a+bc
Macie jakieś podpowiedzi jak zrobić resztę przykładów?
3 wrz 15:47
yht:
1), 2), 3) jest ok
w 4) masz błąd przy przejściu z
ax + b =
1c
do
x =
1c |a+b
nie możesz tak po prostu pomnożyć stronami
masz ax+b =
1c
przenieś teraz "b" na prawą stronę
później podziel stronami przez "a"
5)
| | 2 | |
Skorzystaj z tego, że 2 = |
| |
| | 1 | |
potem pomnóż "na krzyż"
musisz wszystkie wyrazy z x−sami mieć po jednej stronie równania, a te bez x−sa po drugiej
jak już tak będzie
to wyłącz x przed nawias
i na koniec podziel równanie stronami przez zawartość nawiasu
6) i 7)
wyrazy z x−sami masz mieć po jednej stronie, a wyrazy bez x−sów po drugiej stronie równania
potem wyłączasz x przed nawias i dzielisz stronami przez zawartość nawiasu
3 wrz 16:26
Mati: Dzięki yht spróbuję się zastosować do twoich rad, jak coś to będę pisał
3 wrz 19:58
Mati: Witam ponownie.
Przykład 5) zrobiłem w ten sposób:
ax+bcx+d = 2
ax+bcx+d =
21
ax+bcx+d −
21 = 0
ax+bcx+d −
2cx+2dcx+d = 0
ax+b−2cx+2dcx+d = 0 / * cx+d
ax+b − 2cx + 2d = 0
ax − 2cx = −2d − b
x(a−2c) = − 2d − b
x =
−2d−ba−2c
Jest w porządku?
4 wrz 11:08
yht:
niestety źle

błąd pojawił się jak piszesz wszystko na jednej kresce, powinno być
ax+b−2cx−2dcx+d = 0
W celu uniknięcia tego typu pomyłek
proponuję skorzystać z zasady proporcji
polega to na tym, że masz takie coś
po pomnożeniu na krzyż pozbywasz się ułamków, dostając:
a*d = b*c
ax+bcx+d =
21
mnożysz na krzyż
(ax+b)*1 = 2*(cx+d)
teraz będzie Ci łatwiej
***
Mati, będziesz zdawać maturę podstawową czy rozszerzoną ?
4 wrz 11:12
Mati: (Przepraszam, że post pod postem)
....
a przykłady kolejne tak zrobiłem:
6)
xy + 2x + 3y = 1
xy + 2x = 1 − 3y
x ( y+2 ) = 1 − 3y /:y+2
x = 1−3yy+2
w ostatnim wyliczamy literkę y:
7)
xy + 2x +3y = 1
xy +3y = 1 − 2x
y(x+3) = 1 − 2x
y = 1−2xx+3
4 wrz 11:12
yht:
6) i 7) jest ok
4 wrz 11:15
Mati: Ok. Dziękuję za pomoc.

Za chwilę odezwę się z kolejną porcją zadań innego typu.
4 wrz 11:20
Mati: Kolejne zadanko:
Sprowadzić do postaci z jedną kreską ułamkową i bez nawiasów:
a) y −
zb =
y1 −
zb =
ybb −
zb =
yb−zb
b) z +
xa =
z1 +
xa =
zaa +
xa =
za+xa
Czy to o to chodzi?
4 wrz 12:31
grthx: Tak o to chodzi
4 wrz 12:33
Janek191:
Przy pisaniu ułamków używaj U , a nie u.
4 wrz 12:36
4 wrz 12:52