Potega o wykladniku rzeczywistym
Vayolette: Liczbe x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczba naturalną, natomiast w jest liczba
wymierną:
A) x= 3√16 * (0,125)−12
M= 1613
N= 812
M * N = ?
Proszę o pomoc, czy dobrze to rozwiązuje? Nie wiem jak to pomnożyć... Pozdrawiam.
3 wrz 14:35
debiloznawca:
(16)1/3 = (2*8)1/3
3 wrz 14:42
Vayolette: Mimo wszystko, nadal nie wiem jak to pomnożyć. Mogę prosić o pomoc?
3 wrz 14:46
Vayolette: Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak pomnożyć jeżeli jest ta sama podstawa, a inna
potęga. Nie pamiętam.
3 wrz 14:50
debiloznawca:
81/2 = (2*4)1/2
3 wrz 14:53
Vayolette: I co to mi daje, skoro nadal mam inne potęgi?
3 wrz 14:56
Vayolette: Dobra już wiem, od początku źle zrobiłam to zadania. Powinnam do podstawy 2 zrobić te dwa
przykłady wtedy dodaje potegi. Dziękuję, pozdrawiam
3 wrz 15:00