ss
Basia ;): Ponownie potrzebna pomoc

Rozwiąż równanie:
7 sty 09:34
jo: Skorzystaj z symbolu Newtona i przyrównaj do 20. Powstanie równanie z jedną niewiadomą, z
którego znajdziesz n.
7 sty 09:41
jo: wyszło coś mądrego...? ma być n=6
7 sty 10:20
Basia ;): mądrego raczej nie wyszło

Ja robiłam sposobem że się wylicza deltę. Czy dobrze robie ?
7 sty 10:25
Basia ;): Wychodzi mi równanie kwadratowe n
2−2n−40=0 i dalej lipa bo delta wychodzi mi 164 i niewiem jak
wyciągnac pierwiastek z takiego badziewia
7 sty 10:27
7 sty 10:31
Basia ;): | n! | | (n−3)!*(n−2)n | | n−2n | |
| = |
| = |
|
|
| 3!*(n−3)! | | 2!*(n−3)! | | 2 | |
n
2−2n−40=0
−delta
=(−2)
2−4*1*(−40)=4+160=164
√164=?
7 sty 10:39
Basia ;): chyba źle ale robiłam takimi sposobami zawsze te równania

Jak jesteś jeszcze to proszę Cię o
sprawdzenie
7 sty 10:40
jo:
| | | | (n−3)! (n−2)(n−1)n | | (n−2)(n−1)n | |
chyba będzie jednak tak: | = |
| = |
| = 20 |
| | | 6(n−3)! | | 6 | |
czyli (n−1)(n+1)n = 120 i te równanie trzeba rozwiązać.
7 sty 10:45
Basia ;): aaahaaa wielkie dzięki
7 sty 10:50
jo: Eh.. oczywiście ma być (n−2)(n−1)n = 120
7 sty 10:50