Pochodne
Burzum: | | 2 | | 2 | | 2 | |
W dowolnym punkcie asteroidy x/div> |
| + y/div> |
| = a/div> |
| poprowadzono do niej styczną. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wykazać, że długość odcinka stycznej zawartego pomiędzy osiami współrzędnych jest stała.
3 wrz 11:50
Burzum: równanie asteroidy x23 + y23 = a23
3 wrz 11:52
jc: Styczna w punkcie (X, Y), X2/3 + Y2/3 = a2/3: X−1/3 x + Y−1/3 y = a2/3.
Prosta Ax+By=C przecina osie w punktach C/A, C/B, położonych w odległości
d = C √1/A2 + 1/B2 od siebie.
W naszym zadaniu d = a2/3 √X2/3 + Y2/3 = a2/3 a1/3 = a.
Wynik nie zależy od wyboru punktu (X,Y) na krzywej.
3 wrz 12:14
Burzum: Skąd wzięło się X−1/3x + Y−1/3y = a2/3 ?
3 wrz 12:30
jc:
Wektor normalny do krzywej x2/3 + y2/3 = a2/3 w punkcie (X,Y) leżącym
na krzywej ma współrzędne (X−1/3, Y−1/3).
Dlatego styczna w punkcie (X,Y) opisana jest równaniem
X−1/3(x − X) + Y−1/3(y − Y) = 0,
czyli
X−1/3 x + Y−1/3 y= X−2/3 + Y2/3 = a2/3.
Dla przejrzystości ustalony punkt na krzywej oznaczyłem (X,Y), ale niektórzy piszą (x0,y0).
3 wrz 12:44
Burzum: Dziękuję.
3 wrz 13:48