Krotność
goopeq: 5.119
Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ jego krotność każdego z nich, jeśli:
a)W(x)=2x
2(x−1)
3(x+5)
4
b)W(x)=(3x−1)(4x+2)
3(X
2+7)
c)w(X)=(X
2−9)(X
2+6X+9)
d)w(X)=(2X−1)(4X
2−4X+1)(2X
2+8)
Możecie DOKŁADNIE rozpisać jak to zrobić.
3 wrz 11:16
Jack:
a)
W(x) = 0
2x2(x−1)3(x+5)4 = 0
pierwiastkami sa :
zero −> dwukrotne (bo x2)
jeden −> trzykrotne (bo (x−1)3)
minus piec −> czterokrotne bo (x+5)4)
3 wrz 11:22
Janek191:
d) W(x) = (2 x −1)*(2 x − 1)2*(2 x2 + 8) = (2 x2 + 8)*(2 x − 1)3 = 0 ⇔
⇔ x = 0,5 − pierwiastek trzykrotny ( miejsce zerowe) ,bo 2 x2 + 8 > 0 dla x ∊ℛ
3 wrz 11:50
goopeq: Z a) i b) sobie poradziłem, ale c) sprawia mi trudność. Pomożecie?
3 wrz 16:52
Adamm: x2−9=(x−3)(x+3)
x2+6x+9=(x+3)2
3 wrz 17:14
Janek191:
c)
Wzory :
a
2 − b
2 = (a − b)*(a + b)
a
2 + 2a*b + b
2 = ( a + b)
2 
!
3 wrz 17:50