yht:

sinx przyjmuje wartości dodatnie dla x∊<0,π> oraz wartości ujemne dla x∊(π,2π)
zatem
|sinx| = sinx dla x∊<0,π>
|sinx| = −sinx dla x∊(π,2π>
stąd wynika, że
|sinx|sinx = sinx*sinx = sin
2x dla x∊<0,π>
|sinx|sinx = −sinx*sinx = −sin
2x dla x∊(π,2π>
Nierówność |sinx|sinx ≤ 0,5, czyli (niebieski) wykres |sinx|sinx musi być pod (zielonym)
wykresem y=0,5.
Rozwiązaniem nierówności będzie zatem <0,x
A> ∪ <x
B,2π>
Musimy znaleźć współrzedne x−sowe punktów A i B
Rozwiązujemy w tym celu równanie |sinx|sinx = 0,5 w przedziale <0,π> bo w takim przedziale są
punkty A i B
Dla x∊<0,π> jest |sinx|sinx = sin
2x więc do rozwiązania jest równanie
sin
2x=0,5
sin
2x − 0,5 = 0
sin
2x − (
√0,5)
2 = 0
(sinx−
√0,5)(sinx+
√0,5) = 0
sinx −
√0,5 = 0 lub sinx +
√0,5 = 0
sinx =
√0,5 lub sinx = −
√0,5
sinx =
√1/2 lub sinx = −
√1/2
| √2 | | √2 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| 2 | | 2 | |
| π | | 3π | | π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ lub x= |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| π | | 3π | |
Do przedziału <0,π> załapią się tylko xA= |
| oraz xB= |
| i to będą szukane |
| 4 | | 4 | |
współrzędne punktów A i B
| π | | 3π | |
Odp. Rozwiązaniem nierówności jest <0, |
| > ∪ < |
| ,2π> |
| 4 | | 4 | |