Kombinatoryka
Nadii: Niech k oznacza liczbę dwucyfrową podzielną przez 3, a l−liczbę dwucyfrową podzielną przez 5.
Ile jest wszystkich par (k,l) takich, że suma k+l jest liczbą nieparzystą?
3 wrz 09:51
Janek191:
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 3 nieparzyste:
15,21,27,33,39,45,51,57,63,69,75,81,87,93,99 − jest ich 15
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 3 parzyste:
12,18,24,30,36,42,48,54,60,66,72,78,84,90,96 − jest ich 15
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 5 nieparzyste:
15,25,35,45,55,65,75,85,95 − jest ich 9
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 5 parzyste:
10,20,30,40,50,60,70,80,90 − jest ich 9
zatem
par postaci ( k, l) takich, ze suma k + l jest liczbą nieparzystą jest
15*9 + 15*9 = 2*15*9 = 30*9 = 270
3 wrz 12:31