zbiór wartości
gość: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sinx+cosx
Proszę o pomoc
2 wrz 23:44
Jack:
<−√2 ; √2>
2 wrz 23:53
gość: Wiem, ale interesuje mnie jak do tego dojść.
2 wrz 23:53
Jack: ze wzorow redukcyjnych
cosx = sin(90 − x)
zatem sinx + cosx = sinx + sin(90−x)
teraz ze wzoru sin alfa + sin beta
| | x+90−x | | x−90+x | |
sinx + sin(90−x) = 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
= 2sin(45)cos(x−45) = 2 * |
| cos(x−45) = √2cos(x−45) |
| | 2 | |
zatem <−
√2 ;
√2>
2 wrz 23:56
Mila:
| | π | |
f(x)=sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)⇔ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=2 sin |
| *cos(x− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
−1*√2≤√2*cos(x− |
| )≤1*√2 |
| | 4 | |
Zw
f=<−
√2,
√2>
2 wrz 23:56
gość: dziękuję bardzo
3 wrz 00:01
jc:
sin π/4 = cos π/4 = 1/√2
sin x + cos x = √2 ( sin x cos π/4 + cos x sin π/4) = √2 sin( x + π/4 )
3 wrz 00:02