matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
A.:
π
√
3
Rozwiąż równanie cos(2x−
)=−
6
2
2 wrz 23:14
piotr:
2x−π/6= 5π/6 + 2kπ ∨ 2x−π/6= −5π/6 + 2kπ
2 wrz 23:31
Mila:
π
√
3
cos(2x−
)=−
6
2
π
π
π
π
(2x−
)=
+π+2kπ lub (2x−
)=−
+π+2kπ
6
6
6
6
4π
2x=
+2kπ lub 2x=π+2kπ /:2
3
2π
π
x=
+kπ lub x=
+kπ
3
2
=========================
2 wrz 23:38
A.:
Dziękuję
2 wrz 23:42