prawdopodobieństwo
tomek: W trzech urnach znajdują się białe i czarne kule. W pierwszej urnie jest 99 kul białych i jedna
czarna, w drugiej jedna biała i jedna czarna, a w trzeciej dwie białe i jedna czarna.
a) jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia czarnej?
b) losowo wyciągnięto kulę czarną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyciągnięto ją z urny
drugiej?
Przypomni ktoś jak się rozwiązywało takie zadanka ? Tzn. w b na logikę: wylosowałem szarną, we
wszystkich urnach jest po 1 czarnej, więc prawdopodobieństwo wynosi 1/3. Jak się rozwiązywało
podpunkt a ?
2 wrz 22:54
Jack: a)
prawdopodobienstwo wyciagniecia z pierwszej urny itd czyli
| 1 | | czarne | | 1 | | czarne | | 1 | | czarne | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 3 | | wszystkie | | 3 | | wszystkie | | 3 | | wszystkie | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| + |
| ) = ... |
| | 3 | | 100 | | 2 | | 3 | |
2 wrz 23:50
tomek: Przepraszam, że tak długo odpisywałem. Zatem gdyby tam były 4 urny to zamiast 1/3 miałbym 1/4,
tak ? tym czasem jakby np. w 1 urnie nie była 1 czarna tylko 20 czarnych i 80 białych to w
rozwiązaniu miałbym 1/3(20/100+1/2+1/3), tak ? Pytam o rzeczy trywialne bo chce sobie zaliczyć
prawdopodobieństwo na początku semestru żeby potem mieć luźniej, a totalnie nic z tego nie
pamiętam.
4 wrz 11:33