Prawdopodobieństwo. W urnie jest...
Nie ma lekko : W urnie jest 13 kul białych i 7 czarnych. Losujemy 6. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie 4
będą białe i dokładnie 2 czarne. A) bez zwracania B)ze zwracaniem
2 wrz 22:24
Nie ma lekko : Nie rozumiem w jaki sposób wykorzystać tutaj schemat Bernoulliego.
2 wrz 22:27
2 wrz 22:42
Mila:
A)
bez zwracania:
A− wylosowano dokładnie 4 B i 2 C
B)
Ze zwracaniem
Schemat 6 prób Bernoulliego
2 wrz 22:45
2 wrz 22:49
Nie ma lekko : Czy w B) Nie mógłbym tego obliczyć z wzoru na kombinacje z powtórzeniami analogicznie jak to
jest zrobione w podpunkcie A) kombinacja bez powtórzeń ?
2 wrz 22:50
piotr: poprawka

!
w drugim nawiasie oczywiście 7/20
2 wrz 22:51
Mila:
Schemat 6 prób Bernoulliego
| | 13 | |
p= |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie (wylosowanie białej kuli) |
| | 20 | |
| | 7 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie (wylosowanie czarnej kuli) |
| | 20 | |
| | | | 6*5 | | 13 | | 7 | |
P6(k=4)= | p4*q2= |
| *( |
| )4*( |
| )= |
| | | 2 | | 20 | | 20 | |
II sposób
6 kul możemy wylosować na 20*20*20*20*20*20 sposobów
( losujemy ze zwracaniem, a zatem za każdym razem z 20 kul)
|Ω|=20
6
==============
2 wrz 23:29
Nie ma lekko : Bardzo dziękuję za pomoc
2 wrz 23:49
Mila:
2 wrz 23:51