Czy to jest dobrze?
Macko z Bogdanca: Czy to jest dobrze?
| | x | |
10+x≥0 i 10−x≥0 i |
| ≥0 => x≥0 |
| | 3 | |
D=<0,10>
| | x2 | |
10+x+2(√10+x*√10−x)+10−x= |
| |
| | 9 | |
| | x2 | |
20+2(√10+x*√10−x)= |
| /*9 |
| | 9 | |
180+18(
√10+x*
√10−x)=x
2
18(
√10+x*
√10−x)=x
2−180x ()
2 ===> x
2≥180
x≥13 x≤13
324(10+x)*(10−x)=x
4−360x
2+32400
324(100−10x+10x−x
2)=x
2−360x
2+32400
32400−324x
2=x
4−360x
2+32400
0=x
4−36x
2
x=t
2
Δ
t=1296=>
√Δ=36
x
2=0 => x=0
x
2=36 => x=6 lub x=−6
x∊{0,6}
2 wrz 21:09
Macko z Bogdanca: Ehh juz wiem prawa strona jest ujemna...
2 wrz 21:15
Jack: blad w przejsciu z 8 na 9 linijke.
bo masz
180 + 18(√10+x*√10−x) = x2
a nastepnie
18(√10+x * √10−x) = x2 − 180 x
skad tam ten iks sie wzial?
2 wrz 21:21
Jack: a nie, pardon, tylko go tam przez przypadek napisales, bo obliczenia sa jakby go nie bylo, ok
x2 − 180 ≥ 0
(x− 6√5)(x+6√5) ≥ 0
x ∊ (−∞;−6√5) U (6√5;∞)
uwzgledniajac dziedzine
nie ma takiego iksa.
odp. −> brak rozwiazan.
2 wrz 21:26
Macko z Bogdanca: Tak wlasnie wiem czesto robie takie glupie bledy... Musze zaczac myslec 2 razy zanim cos zrobie
2 wrz 21:29