Szybkie pytanie dotyczace dziedziny
Macko z Bogdanca: Gdy mamy rownanie np.
√x+3+
√3x−2=7
i mamy x+3≥0 i 3x−2≥0
W trakcie robimy zadanko i mamy po prawej stronie np. −4x+48 wiadomo ,że 12≥x
| | 2 | |
i np odpowiedzi to 97 i 6... i to 12≥x wrzucic jako dziedzine? w sensie D=≤ |
| ,12> |
| | 3 | |
| | 2 | |
czy 12≥x to osobny warunek, a dziedzina jest D=≤ |
| ,∞) bo wtedy cale rownanie traci sens |
| | 3 | |
bo wiaodmo
pierwiastki sa nieujemne. Przepraszam za glupie pytanie, ale mam w niektorych podstaowwych
rzeczach duze braki
2 wrz 20:42
bezendu:
Ja nawet nie wiem co Ty piszesz...
x+3≥0 ⋀ 3x−2≥0
2 wrz 21:00
Jack: Nie mam pojecia o co pytasz, bo nielogicznie napisales (przy najmniej dla mnie)
mamy dziedziny
x+3 ≥ 0 −>> x ≥ −3
| | 2 | |
zatem dziedzina D = < |
| ;∞) |
| | 3 | |
√x+3 +
√3x−2 = 7 /()
2
x+3 + 3x − 2 + 2
√(x+3) * (3x−2) = 49
4x + 2
√(x+3) * (3x−2) = 48
2
√(x+3) * (3x−2) = 48 − 4x //:2
√(x+3) * (3x−2) = 24 − 2x
skoro po lewej mamy pierwiastek to znaczy ze to co po prawej jest ≥ 0
zatem
24 −2x ≥ 0
12 − x≥0 −>> x ≤ 12
uwzgledniajac to do naszej dziedziny otrzymujemy przedzial
oto chyba Ci chodzilo tak?
2 wrz 21:04
Macko z Bogdanca: Tak wlasnie chodzilo mi o to czy trzeba to umiescic w dziedzinie.
2 wrz 21:10
Macko z Bogdanca: Dziekuje
2 wrz 21:10
bezendu:
Naucz się poprawnie konstruować pytania, język polski nie być trudny. Nie idzie Cię zrozumieć
2 wrz 21:13