Metoda niezmienników
KTF: Na tablicy zostały zapisane liczby 1, 1/2 , 1/3.... 1/2009. W jednym
ruchu wybieramy dowolne dwie liczby − oznaczmy je przez a i b, ścieramy
je i zamiast nich wpisujemy liczbę równą a + b + ab. Jaka liczbę możemy
otrzymać po 2008 ruchach?
Nie rozumiem odpowiedzi , proszę o dokładniejsze wyjaśnienie odp
2 wrz 20:18
jc:
ab+a+b =(a+1)(b+1)−1
Wynik (1+1)(1+1/2)(1+1/3) ... (1+1/2009)−1 = 2 * 3/2 * 4/3 * ... * 2010/2009 −1 =2010−1=2009
2 wrz 21:02
jc: To było zadanie o izomorfizmie.
f(x) = x + 1
x □ y = xy + x + y
f( x □ y ) = f(x) f(y)
xy + x + y x □ y = f−1( f( x □ y ) ) = f−1(f(x) f(y))
a □ b □ c □ ... □ u = f−1 f ( a □ b □ c □ ... □ u) = (a+1)(b+1) ... (u+1) − 1
3 wrz 00:46