d
KKKK: Równanie liniowe II rzedu
y''+4y'+3y=e−3x
pierwiastki wyszły
−3 i −1
Czyli C1e−x +C2e−3x
ropatruje
r(x)=e−3x
yp= Ae−3x
yp"=−3Ae−3x
yp''=9Ae−3x
z czego wychodzi 0=e−3x
odpowiedż to
C1e−x +C2e−3x −0,5xe−3x
co jest źle?
2 wrz 18:15
jc: Podstawianie e
−3x da zero, bo to jedno z rozwiązań równania jednorodnego.
Podstaw k x e
−3x
2 wrz 18:19
Mariusz:
dlatego ja wolę uzmienniać stałe
2 wrz 18:40
Mariusz:
tzn rozwiązujesz układ równań z macierzą Wrońskiego ,
całkujesz składowe wektora będącego rozwiązaniem układu
Rozwiązaniem ogólnym równania jednorodnego
jest kombinacja liniowa całek szczególnych równania tworzących jego układ fundamentalny
Jeśli w miejsce stałych w rozwiązaniu ogólnym równania jednorodnego wstawisz
obliczone funkcje to otrzymasz całkę szczególną równania niejednorodnego
Całka ogólna równania niejednorodnego to suma całki szczególnej równania niejednorodnego
i całki ogólnej równania jednorodnego
To czy funkcje tworzą układ fundamentalny równania różniczkowego
możesz sprawdzić wrońskianem
Równanie jednorodne jest postaci
y(n)(x)+an−1(x)y(n−1)(x)+an−2(x)y(n−2)(x)+...+a0(x)y(x)=0
Macierz Wrońskiego wygląda tak
W pierwszym wierszu masz całki szczególne równania jedorodnego,
w drugim wierszu masz pierwsze pochodne całek szczególnych równania jedorodnego,
w trzecim wierszu masz drugie pochodne całek szczególnych równania jedorodnego
itd
Ostatnia składowa kolumny wyrazów wolnych w układzie który rozwiązujesz
to część niejednorodna natomiast pozostałe składowe są zerowe
2 wrz 19:05