x
KKKK: Rozwiąż równanie liniowe drugiego rzeędu:
y''−3'+2y=ex
wyszły dwa pierwiastki r1=2
r2=1
i teraz jak rozpatruje ex
to wychodzi mi:
yp=Aex
yp'=Aex
yp''=Aex
tak?
czyli
Aex−3Aex++2Aex=ex
po podsumowaniu
0=ex
i nie wiem co jest źle bo odpowiedź to:
\y=C1e2x +C2ex −xex
2 wrz 18:10
Mariusz:
Aby dostać równanie charakterystyczne podstawiasz y=eλx
U ciebie jednym z rozwiązań równania charakterystycznego jest λ=1
więc część jednorodna jest całką szczególną równania jednorodnego
czyli musisz przewidzieć coś innego
Tutaj dobrym przewidywaniem jest yp=Axex
2 wrz 19:15
Mariusz: *
część niejednorodna
2 wrz 19:17