Czy dobrze rozumiem stężenie procentowe
mikii7: Ile kg roztworu 80% należy zmieszać z 4kg roztworu 60%, aby otrzymać roztwór 70%?
Dlaczego tu równanie wygląda tak: 80%*x+60%*4=75%*(4+x) ?
Dlaczego masę roztworu mnożymy przez stężenie?
Stężenie to miara ilości substancji w mieszaninie. Czy 80%*x to ilość substancji rozpuszczonej?
I czy 60%*4 to masa substancji rozpuszczonej. Czy to wynika z proporcji:
4kg−100%
y−60%
y to masa substancji rozpuszczonej. Czy dobrze to rozumiem?
2 wrz 17:59
Janek191:
0,8 x + 0,6*4 = 0,7*( x + 4)
2 wrz 18:01
Eta:

Metoda "kubełkowa" z .... gimnazjum
0,8*x+0,6*4= 0,7(x+4)
0,1x=4*0,1
x= 4 kg
2 wrz 20:33