Całka ∫cos^7xsinxdx
Andrzejj: Nie mogę sobie poradzić z taką całka
∫ cos7xsinxdx
podstawiam za t= cosx za dt= sinxdx
czyli ∫ t7dt wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach mianowicie 12(cos)14∫ +c
2 wrz 17:07
Janek191:
Jaka jest odpowiedź ?
2 wrz 17:20
Janek191:
t = cos x
dt = − sin x
2 wrz 17:22
Andrzejj: −18 cos8 x +c
2 wrz 17:41
Janek191:
I tak ma wyjść, bo
| | 1 | | 1 | |
( − |
| cos8 x + C) ' = − |
| *8*cos7 x* ( − sin x) + 0 = cos7 x*sin x |
| | 8 | | 8 | |
2 wrz 18:00
Andrzejj: Okej już mi wyszło. Ze złego wzoru korzystałem
Dziękuję za pomoc
| | 1 | |
wzór na xndx −∫ t7 dt = − |
| cos8x +C |
| | 8 | |
2 wrz 18:28