Dana jest parabola y^2=4x, Znajdz równania stycznych do paraboli:
Fryderyk: Dana jest parabola y2=4x, Znajdz równania stycznych do paraboli:
a) w punktach o odcietej x0=1
b) prostopadlych do prostej 2x + y − 7 = 0
Gdyby ktoś był na tyle miły i to rozpisał zebym chociaż załapał sposó rozwiązywania takiego
zadania.
Z góry dziekuje
7 sty 00:56
Edek: x
o=1
y
o=2 v y
o=−2
a)równanie stycznej w punkcie:
y−y
o=f'(x
o)(x−x
o)
| | 1 | | 2 | |
f'(x)=(√4x)'= |
| *4= |
|
|
| | 2√4x | | √4x | |
| | 2 | | 2 | |
y−2= |
| (x−1) v y+2= |
| (x−1)
|
| | √4 | | √4 | |
y−2=x−1 v y+2=x−1
y=x+1 v y=x−3
b)prostopadła do stycznej jest normalna
| | x−xo | |
gdzie równanie stycznej ma się wzorem : y= − |
| +yo
|
| | f'(xo) | |
y=−2x+7
| | x−1 | | x−1 | |
−2x+7=− |
| +2 v −2x+7=− |
| −2
|
| | 1 | | 1 | |
−2x+7=−x+3 v −2x+7=−x−3
x=4 v x=10
7 sty 10:42
AS: W zadaniu 1. Edek popełniłeś błąd
Dla punktu (1,−2) ma być y + 2 = ...
Równanie drugiej stycznej: y = −x − 1
7 sty 12:00
AS: Mała korekta.
Krzywa pod osią Ox ma równanie y = −√4*x tu tkwi błąd w zadaniu.
7 sty 15:34
Fryderyk: no nie łapie tego
7 sty 18:56
AS: Równanie wyraźne paraboli to: y = ±2*√x
Wykres składa się z dwóch gałęzi
1−a to część nad osią Ox,wartości wylicza się z wzoru y = 2*√x,
ta część zawiera dodatnie wartości y
2−a to część pod osią Ox,wartości wylicza się z wzoru y = −2*√x,
ta część zawiera ujemne wartości y
Przecież punktu A(1,−2) nie uzyska się z równania y = 2*√x tylko z y = −2*√x
7 sty 19:09
Fryderyk: AS gdybyś znalazł chwilkę i napisał całe rozwiązanie tego zadania, byłbym dozgonnie wdzięczny.
Ale i tak wielkie dzięki za pomoc!
7 sty 20:31
Fryderyk: poprzez "rozwiązanie" mam namyśli jak to po kolei liczysz
7 sty 20:32
AS: Jutro będzie rozwiązanie − teraz nie mam czasu.
7 sty 20:34
Fryderyk: Dobrze. Tylko jeśli tylko jest możliwość do godziny 13:00. Bo później mam koło
7 sty 21:04
AS: a)
Sposób 1.
Korzystam z równania stycznej o danym kierunku (bez wyprowadzenia)
Dla paraboli y
2 = 4*x mamy p = 2 i xo = 1 yo = ±2
Podstawiam do równania stycznej
| | 2 | |
2 = m*1 + |
| ⇒ m2 − 2*m + 1 = 0 ⇒ m1 = 1 lub m2 = −1 |
| | 2*m | |
Równania stycznych
| | 2 | |
y = x*1 + |
| ⇒ y = x + 1 równanie pierwszej stycznej |
| | 2*1 | |
| | 2 | |
y = x*(−1) + |
| ⇒ y = −x − 1 równanie drugiej stycznej |
| | 2*(−1) | |
Sposób 2
Korzystam z równania stycznej w punkcie na paraboli
y*yo = p*(x + xo)
2*y = 2*(x + 1) ⇒ y = x + 1
−2*y = 2*(x + 1) ⇒ y = −x − 1
Następne sposoby w drugim poście
8 sty 09:41
AS:
Sposób 3
Korzystam z równaia prostej przechodzącej przez 1 punkt
y − yo = m*(x − xo)
W naszym przypadku dla A(1,2)
y − 2 = m*(x − 1) ⇒ y = m*(x − 1) + 2
Wstawiam do równania paraboli
[m*(x − 1) + 2]
2 = 4*x
m
2*(x − 1)
2 + 4*m*(x − 1) + 4 = 4*x
m
2*x
2 − 2*m
2*x + m
2 − 4*m*x − 4*m + 4 − 4*x = 0
m
2*x
2 − (2*m
2 − 4*m + 4)*x + m
2 − 4*m + 4 = 0
Warunek styczności: Δ = 0
Δ = (2*m
2 − 4*m + 4)
2 − 4*m
2*(m
2 − 4*m + 4) = 0
4*m
4 + 16*m
2 + 16 − 16*m
3 + 16*m
2 − 32*m − 4*m
4 + 16*m
3 − 16*m
2 = 0
16*m
2 − 32*m + 16 = 6 |:16
m
2 − 2*m + 1 = 0 ⇒ (m − 1)
2 = 0 ⇒ m = 1
Równanie stycznej: y = 1*(x − 1) + 2 ⇒ y = x + 1
Analogicznie rozwiązuje się dla B(1,−2)
Wtedy równanie stycznej y = −x − 1
Sposób 4 (z wykorzystaniem pochodnej)
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
dla gałęzi powyżej osi Ox równanie krzywej f(x) = 2*
√x , S1(1,2)
Równaine stycznej: y − 2 = 1*(x − 1) ⇒ y = x + 1
dla gałęzi poniżej osi Ox równanie krzywej f(x) = −2*
√x , S2(1,−2)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = −2* |
| = − |
| |
| | 2*√x | | √x | |
Równanie stycznej: y + 2 = −1*(x − 1) ⇒ y = − x − 1
8 sty 10:06
AS: Poprawka − mały błąd w a)
...
| | 2 | |
2 = m*1 + |
| ⇒ m2 − 2*m + 1 = 0 ⇒ (m − 1)2 = 0 ⇒ m = 1 |
| | 2*m | |
Podobnie dla drugiego punktu
| | 2 | |
−2 = m*1 + |
| ⇒ m2 + 2*m + 1 = 0 ⇒ (m + 1)2 = 0 ⇒ m = −1 |
| | 2*m | |
Równania stycznych itd
8 sty 10:57
Fryderyk: Nie wiem jak Ci dziękować! Ratujesz mi życie
8 sty 12:23