zadania ze stężeniem
mikii7: W jakich proporcjach masowych należy zmieszać ocet 10% z wodą, aby otrzymać ocet 6%?
x to ocet a y to woda
10% 0% 6%
x y x+y
10x=6x+6y
x/y=6/4=3/2
Wyszło mi 3/2 czy dobrze? Ale dlaczego w tej metodzie trzeba mnożyć masę razy stężenie?
2 wrz 16:21
Mila:
| | masa substancji | |
Stężenie= |
| *100% |
| | masa roztworu | |
x− masa roztworu 10%−owego
y− masa wody
0,1x− masa czystego octu
2 wrz 18:15
daras: pamiętam,że kiedyś uczyli tego w 4 czy 5 klasie SP
2 wrz 18:45
Mila:
Słynne Cp, na chemii.
2 wrz 18:51