stężenie roztworu
mikii7: Oblicz stężenie procentowe roztworu soli, jeśli do 2 litrów wody wsypiemy 40dag soli.
Dlaczego trzeba pomnożyć stężenie z masą, aby otrzymać równanie:
0%*2kg+100%*0,4kg=x%*2,4kg
Dlaczego tak się robi− mnoży się stężenie razy masa?
2 wrz 16:15
bronks: a to chyba na fizykapisz
2 wrz 16:15
mikii7: To zadanie z matematyki.
2 wrz 16:18
Janek191:
| 0,4 | | 0,4 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = 0,16(6) ≈ 16,7 % |
| 2 + 0,4 | | 2,4 | | 24 | | 6 | |
2 wrz 16:23
mikii7: Dlaczego tak się robi− mnoży się stężenie razy masa?
2 wrz 16:25
Janek191:
Ilość soli po lewej stronie równości jest równa ilości soli po prawej stronie.
2 wrz 16:36
mikii7: ale dlaczego się to mnoży?
2 wrz 16:40
daras: bo soli nie ubywa i nie przybywa
2 wrz 18:52
Mila:
Miki to wynika z definicji stężenia procentowego roztworu, napisałam w innym wątku.
2 wrz 19:21