całka przez podstawienie
marek112: Witam Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu całki
2 wrz 15:20
Jerzy:
| | 2 | | 3x2 | | 2 | |
= |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x3 −17| + C |
| | 3 | | x3 − 17 | | 3 | |
2 wrz 15:23
jc:
∫ f ' (x) / f(x) dx = ln | f(x) |
2 wrz 15:23
marek112: A mogłbym prosić krok po kroku. Nie bardzo wiem skąd to się bierze
podstawienie za t=x
3−17
dt= 2x
2dx
| | dt | |
∫ |
| i teraz nie bardzo wiem z jakiego wzoru skorzystać |
| | t | |
2 wrz 15:27
Jerzy:
| | 2 | |
nie ma podstawienia ...3x2 = |
| *3x2 ... i w liczniku masz pochodną mianownika, |
| | 3 | |
potem wzór który podał
jc
2 wrz 15:32
2 wrz 15:35
marek112: dzięki
2 wrz 15:48
Mariusz:
ten wzorek właśnie bierze się z podstawienia więc możesz podstawić
2 wrz 19:27