Wykaż, że w równoległoboku na rysunku obok suma pól wielokątów...
hustler:

Wykaż, że w równoległoboku na rysunku obok suma pól wielokątów niebieskich jest równa sumie pól
wielokątów szarych.
Od razu mówię, że nie zależy mi na gotowcu tylko proszę o jakieś wskazówki jak ruszyć te
zadanie do przodu
2 wrz 14:25
g:

Te pola nie są równe. Były by równe gdyby pole 2 było takie jak pole 1, ale nie są.
2 wrz 14:44
hustler: hmm... możliwe że w moim zbiorze te zadanie jest złe, ponieważ nie posiadam najnowszego
wydania, już raz napotkałem się na taki problem
2 wrz 15:12
an: sumy pól są równe, zacznij od tego, że sumy pól oparte na górnej i dolnej podstawie
równoległoboku u g: oddzielone niebieskimi odcinkami są równe
2 wrz 15:13
hustler: Okej, zrobiłem to co poleciłeś mi żeby zrobić, lecz wciąż nie mam pojęcia co dalej, jakieś
sugestie?
2 wrz 15:49
g:

Wycofuję się, rzeczywiście są równe. Zmyliło mnie pole P
1, które nie jest potrzebne.
S
g = Pole(ABD)+Pole(BCE)
S
b = Pole(FGH)
S
g = S
b = 1/2 pola równoległoboku.
Od obu tych pól trzeba odjąć pola P
2 i P
3, czyli tyle samo. Więc to co zostaje jest równe.
P
g − P
2 − P
3 = P
b − P
2 − P
3
2 wrz 16:22