matematykaszkolna.pl
Wykaż, że w równoległoboku na rysunku obok suma pól wielokątów... hustler: rysunekWykaż, że w równoległoboku na rysunku obok suma pól wielokątów niebieskich jest równa sumie pól wielokątów szarych. Od razu mówię, że nie zależy mi na gotowcu tylko proszę o jakieś wskazówki jak ruszyć te zadanie do przodu emotka
2 wrz 14:25
g: rysunekTe pola nie są równe. Były by równe gdyby pole 2 było takie jak pole 1, ale nie są.
2 wrz 14:44
hustler: hmm... możliwe że w moim zbiorze te zadanie jest złe, ponieważ nie posiadam najnowszego wydania, już raz napotkałem się na taki problem
2 wrz 15:12
an: sumy pól są równe, zacznij od tego, że sumy pól oparte na górnej i dolnej podstawie równoległoboku u g: oddzielone niebieskimi odcinkami są równe
2 wrz 15:13
hustler: Okej, zrobiłem to co poleciłeś mi żeby zrobić, lecz wciąż nie mam pojęcia co dalej, jakieś sugestie?
2 wrz 15:49
g: rysunekWycofuję się, rzeczywiście są równe. Zmyliło mnie pole P1, które nie jest potrzebne. Sg = Pole(ABD)+Pole(BCE) Sb = Pole(FGH) Sg = Sb = 1/2 pola równoległoboku. Od obu tych pól trzeba odjąć pola P2 i P3, czyli tyle samo. Więc to co zostaje jest równe. Pg − P2 − P3 = Pb − P2 − P3
2 wrz 16:22