liczby rzeczywiste
PrzyszlyMakler: Witam.
Jaką cyfrę należy wstawić w x, aby liczba 15x8 była podzielna przez 11?
Zadanie nie jest trudne, ale nie potrafię zapisywać takich rzeczy i chciałbym prosić o pomoc.
1 − 5 + x − 8 = k11
−4 + x − 8 = k11
I da się to jakoś poprawniej zapisać, czy teraz po po prostu sam sobie sprawdzam na oko co
pasuje?
x − 12 = k11
x = 1 ?
2 wrz 09:04
===:
np tak
15x8 ... to (1500+10x+8) czyli 1508+10x
(1508+10x):11=(137*11+1+10n) .... i wszystko jasne
2 wrz 09:13
Janek191:
Np.
15x8 = 1 500 + 10x + 8 = 136*11 + 12 + 10 x = 137*11 + 10 x + 1 ⇒ x = 1
2 wrz 09:19
Mila:
Podzielność przez 11.
Liczba jest podzielna przez 11, jeśli po odjęciu od sumy cyfr stojących na miejscach
parzystych, sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych
otrzymamy liczbę podzielną przez 11
15x8
(5+8)−(1+x)=11*k, x∊{0,1,2,...9}
⇔
12−x=11k, k∊C
2 wrz 17:55